Alles wat je moet weten over legionella in het water
gezondheidWonen

Alles wat je moet weten over legionella in het water

913Views

De legionellabacterie komt nog steeds veel te vaak voor in de Nederlandse woningen. Deze bacterie gedijt het beste in water met een temperatuur tussen de twintig en vijftig graden Celsius. De bacterie komt van nature voor in grond en water. Hoewel de meeste mensen deze bacterie wel uit huis weten te houden, zijn er ook genoeg verhalen waarbij legionella in het douche- en drinkwater is gekomen. Met alle gevolgen van dien. Want zodra de bacterie in het water terecht komt, kan men deze inademen en op die manier besmet raken. Een legionellabesmetting veroorzaakt enorm veel fysieke klachten. In sommige gevallen kan dit zelfs resulteren in een zeer ernstige longontsteking. Deze wordt in de volksmond ook wel de veteranenziekte genoemd. Deze komt anno 2021 nog altijd ongeveer 500 keer per jaar voor. Nog steeds veel te veel dus.

Daarom wordt het hoog tijd om meer te leren over de wijze waarop de legionellabacterie in het water terecht komt, hoe je dit kunt voorkomen en welke symptomen er op kunnen wijzen dat je besmet bent geraakt.

Oorzaken legionellabesmetting

In de huidige moderne tijd komt een legionellabesmetting steeds minder vaak voor. Toch zijn er dus nog altijd redelijk wat besmettingen per jaar. Dit heeft verschillende oorzaken. Bovendien kan legionella niet alleen thuis worden opgelopen, maar ook op publieke plekken. Mogelijke situaties waarin de legionellabacterie goed gedijt zijn:

 • Koud water wat plotseling wordt opgewarmd. De legionellabacterie gedijt goed bij warmere temperaturen tussen de twintig en vijftig graden Celsius. Echter, bij te hoge temperaturen sterft de bacterie al snel. Dat is dan ook de reden dat de bacterie veel vaker overleeft in een koud waterleiding. Als dit koude water incidenteel wat opwarmt, creëert dit de perfecte omstandigheden voor de bacterie om te groeien.
 • Stilstaand water is in de meeste woningen de oorzaak voor een legionellabesmetting. Zodra water lang heeft stil gestaan, vormt dit de perfecte broedplaats voor de legionellabacterie. Legionella spoelen koud water is dan ook zeker geen overbodige luxe. Daarom is het goed om na een lange vakantie eerst alle kranen een tijd open te zetten. Doe dit ook als je verhuist bent en op de hoogte bent van het feit dat de vorige bewoners al tijden geleden vertrokken zijn.

Symptomen legionellabesmetting

Wat veel mensen niet weten is dat een legionellabesmetting niet komt door het drinken van vervuild water. Het kan zelfs geen kwaad om water met een legionellabacterie te drinken, hoewel de smaak wel wat kan afwijken van het normaal. Je wordt ziek van de nevel van de legionellabacterie. Dit komt dus met name voor bij het sproeien van douches, maar ook bij het sproeien van de tuin of zelfs opspattend regenwater in het verkeer.

Ben jij bang dat je last hebt van de veteranenziekte en besmet bent geraakt met de legionellabacterie? De volgende symptomen kunnen hier mogelijk op wijzen:

 • Koorts die lang aan lijkt te houden
 • Pijn bij het ademen
 • Hoofdpijn
 • Koude rillingen
 • Gewrichtspijn
 • Moeheid
 • Sufheid
 • Hoofdpijn
 • Benauwdheid en kortademigheid

Bij bovenstaande symptomen is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts in te schakelen. Hoe sneller, hoe beter. Indien er daadwerkelijk sprake is van een legionellabesmetting, dan kunnen de gevolgen als je te lang wacht zeer ernstig zijn. Zo kun je zelfs zo ziek worden dat een opname in het ziekenhuis noodzakelijk is. Beter voorkomen dan genezen dus!

Geef een antwoord