Tips bij saunagebruik
Vrije TijdWonen

Tips bij saunagebruik

852Views

Bij het gebruik van een sauna is het belangrijk dat je te werk gaat volgens een vast proces. Dit proces is er om te zorgen dat het lichaam en de sauna zo goed mogelijk zijn voorbereid op de warmte om zo optimaal te kunnen genieten van je saunasessie. In deze blog lees je verschillende tips die je kunt opvolgen om op de best mogelijk manier een stoombehandeling te houden en te starten.

Verwarmen

Voordat je plaats gaat nemen in je buitensauna is het uiteraard van belang om de sauna op een voor jou aangename temperatuur te hebben. De sauna wordt opgewarmd door een elektrische of hout gestookte kachel. Met beide kachels dien je rekening te houden met een opwarmtijd van gemiddeld 25 minuten, afhankelijk van de gewenste warmte en de grootte van de sauna.

Een lege maag

Het is niet goed voor je lichaam om met een volle maag de sauna te betreden. Doe je dat wel, dan moet je lichaam niet alleen moeite doen om de warmte te verdragen, maar ook om je maaltijd te verwerken. Een mogelijk gevolgd van een saunabezoek met een volle maag kan een tekort aan bloed in de hersenen zijn waardoor je hoofdpijn of eventuele duizeligheid kan ervaren. Wil je toch graag wat eten voordat je gebruik gaat maken van je buitensauna? Eet dan bijvoorbeeld een salade of vruchtenkwark. Deze zijn licht verteerbaar.

Badlaken en badkleding

Het is verstandig om plaats te nemen op een badlaken die dezelfde lengte heet als jouw lichaam. Daarnaast is het verstandig om geen gebruik te maken van badkleding terwijl je geniet van je buitensauna. Badkleding absorbeert namelijk het zweet en remt het verbrandingsproces op de huid af.

Afkoelen

Nadat je uit de sauna stapt is het belangrijk om op de juiste manier af te koelen. Neem daar dus ook genoeg de tijd voor. Dit kan je doen door heen en weer in de tuin te lopen of een koude douche te nemen. Als je voor een koude douche kiest, zorg er dan voor dat je bij het afspoelen van je voeten begint en bij je hoofd eindigt. Hierdoor laat je jouw lichaam geleidelijk wennen aan de temperatuursverandering.

Geef een antwoord