Tips en inspiratie bij het kopen van een nieuwe eetkamertafel
AlgemeenWonen

Tips en inspiratie bij het kopen van een nieuwe eetkamertafel

723Views

Een nieuwe eetkamertafel kopen is natuurlijk niet iets wat je dagelijks doet. Gelukkig gaan de meeste eetkamertafels dan ook jaren mee, waardoor je deze keuze echt maar eens in de tientallen jaren hoeft te doen. Toch kunnen er redenen zijn waarom je toe bent aan een nieuwe eetkamertafel. Bijvoorbeeld omdat de huidige tafel er niet meer al te mooi uitziet of omdat je op zoek bent naar een groter of juist kleiner exemplaar.

Ben jij toe aan een nieuwe eetkamertafel? Maar zie je door de bomen het bos niet meer? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Het aanbod is immers reuze. Daarom hier enkele tips en inspiratie bij het kopen van een nieuwe eetkamertafel om de beslissing hopelijk een stuk gemakkelijker te maken.

Beschikbare ruimte in huis

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat de eetkamertafel ook daadwerkelijk in de ruimte past. Meten is weten. Daarom is het goed om eerst de beschikbare ruimte in huis op te meten. Opvallend genoeg houden de meeste mensen hier wel rekening mee bij het kopen van een nieuwe eetkamertafel, maar vergeten ze dat er ook nog een aantal eetkamerstoelen aan geschoven zullen worden. En ook dat neemt de nodige ruimte in beslag. Je moet de stoelen immers naar voren en achteren kunnen schuiven, af en toe wat extra zitplaats kunnen creëren of je wilt de tafel in de toekomst misschien zelfs nog een andere plek geven. Daarom is het belangrijk om de beschikbare ruimte ruim in te meten en tegelijkertijd te kijken waar de tafel eventueel ook nog zou kunnen staan. Altijd handig om te weten voor de toekomst!

Hoogte van de tafel

Heb je al eetkamerstoelen tot je beschikking en moet je enkel nog een nieuwe eetkamertafel kopen? Dan is het uiterst belangrijk om ook op de hoogte van de tafel te letten. De meeste tafels beschikken over een hoogte tussen de 77 en 80 centimeter. Er zijn echter ook tafels die nóg groter zijn. Wanneer de tafel relatief hoog is, dan is het wel belangrijk om ook de stoelen hierop aan te passen. Wanneer je een dergelijke tafel met lage kuipstoeltjes combineert, zit je al gauw een stuk minder comfortabel.

Houd tevens ook rekening met je eigen lichaamslengte of die van de mensen in je gezin. Wanneer jullie allemaal relatief lang zijn, dan is het prettig om voor een hogere eetkamertafel te kiezen. Ben je juist relatief klein? Dan zit je al snel minder comfortabel doordat je je armen op ongemakkelijke wijze omhoog moet houden tijdens het eten.

Vorm van de tafel

Ook de vorm speelt een uiterst belangrijke rol bij het kiezen van een nieuwe eetkamertafel. De meeste mensen zijn hier wel redelijk snel uit. Meestal kiezen ze voor een vorm die ze al eerder in huis hebben gebruikt. Populair zijn de standaard vormen zoals de rechthoekige en vierkante tafel. Toch zijn ook de iets minder gebruikte vormen aan een opmars bezig. Zo kiezen steeds meer mensen voor een nieuwe ronde tafel. En dat is zeker niet zonder reden. Aan een ronde tafel kan je namelijk eenvoudig meer zitruimte creëren, omdat er geen tafelpoten in de weg zitten. Daarnaast biedt het een sfeervol contrast aan de meestal hoekige vormen in de ruimte.

Welke vorm je kiest is vooral afhankelijk van de eigen persoonlijke wensen en de beschikbare ruimte. Doe daarom van tevoren goed research naar de verschillende vormen en meet op welke tafels je kwijt kunt en welke het beste aansluit op jouw wensen.

Geef een antwoord