Tuin ophogen: waar moet je allemaal aan denken?
Wonen

Tuin ophogen: waar moet je allemaal aan denken?

180Views

Heb je grootse plannen voor de tuin? Dan is het voorjaar het perfecte moment om hiermee te beginnen. Zo geniet je deze zomer van een prachtige tuin. Voordat de tuin aangepakt kan worden, moet eerst de basis goed zijn. Kijk hierbij vooral naar de bodem en het eventuele tegelwerk in de tuin. Ondervind je bijvoorbeeld veel hinder van water dat blijft staan of heb je last van verzakkingen? Dan is het ophogen van de tuin zeker de moeite waard.

Een tuin ophogen doe je om de grond weer te stabiliseren en vervolgens ook te egaliseren. Hierdoor ervaar je minder ongemak en is het ook gemakkelijker om de rest van je tuin mooier aan te leggen. Meestal wordt de tuin opgehoogd als er sprake is van verzakkingen of omdat de afwatering niet vlekkeloos loopt, maar het kan ook worden gebruikt om hoogteverschillen te creëren of de bestrating beter aan te leggen.

Ben jij van plan om de tuin eerst op te hogen alvorens je hier verder aan de slag gaat? Maar heb je geen idee hoe of waar te beginnen? Lees dan verder en ontdek waar je allemaal aan moet denken. 

Zandspuiten of handmatig aanbrengen? 

Voor het ophogen van de tuin wordt zand gebruikt. Als het slechts om een klein deel van de tuin gaat, kan dit in de meeste gevallen nog wel handmatig worden gedaan. Wil je echter een grote oppervlakte aanpakken? Dan kost dit meestal veel te veel tijd en moeite. In dat geval zou je ook zand spuiten kunnen overwegen.

Zandspuiten is een techniek die zeer effectief is gebleken en voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Zo wordt het ook ingezet voor het vullen van kruipruimtes of het dempen van zwembaden en vijvers, maar kan het dus ook worden gebruikt voor het ophogen van de grond van tuin en terras om zo verzakkingen te voorkomen.

Het grootste voordeel van zandspuiten door bedrijven zoals Methorst blaastechniek is dat dit zeer efficiënt is. De machine werkt snel en de werkplek wordt weer schoon achtergelaten. Daarnaast kan de flexibele slang ook op moeilijk bereikbare plekken komen. Dat bespaart jou dus een hoop extra werk. 

Houd rekening met de regelgeving 

“Het is toch mijn tuin?” “Daar beslis ik wat er gebeurt”, dat is iets wat veel mensen denken. Toch is het goed om te weten dat er ook in eigen tuin regels gelden. Daarom is het altijd belangrijk om bij grootschalige veranderingen eerst de regelgeving bij de gemeente te checken. Zo voorkom je problemen in de toekomst. Als vuistregel kan je aannemen dat een tuin zonder vergunning met maximaal 30 m3 mag worden opgehoogd. Als je dus om welke reden dan ook de tuin nog verder wil ophogen, dan is het zaak om hier eerst een vergunning voor aan te vragen. Doe dit ruim van tevoren, want een aanvraag kan nogal wat tijd in beslag nemen. Zo loopt de klus geen onnodige vertraging op.

Geef een antwoord