mollen in de tuin!
Wonen

De grootste nachtmerrie van iedere tuinliefhebber: mollen in de tuin!

869Views

Wil je een tuinliefhebber echt eens de stuipen op het lijf jagen? Vertel hem dan dat een mollenklem kopen geen overbodige luxe is. Wedden dat hij als een speer op zoek gaat naar dit vervelende beetje? En dat is zeker niet zonder reden! Mollen kunnen binnen mum van tijd een complete ravage aanrichten. In slechts een uurtje kunnen ze maar liefst 12 tot 17 nieuwe ondergrondse gangen bouwen. Zeg maar dag tegen je mooie gazonnetje!

Gelukkig kunnen we de meeste tuinliefhebbers snel geruststellen. Alhoewel het nog steeds geen prettig idee is dat dit beestje in jouw tuin is getrokken, zijn er nog heel veel maatregelen die je kunt treffen om hem te bestrijden. Raak dus niet direct in paniek, maar bekijk direct de verschillende mogelijkheden. Zo bespaar je jezelf een hoop ellende en is de mol binnen no-time bestreden. Wij zetten hieronder een aantal bestrijdingsmiddelen voor jou op een rijtje.

Mollen klemmen

Als we aan een tuinliefhebber vragen hoe zij een mol willen bestrijden, is het antwoord al gauw dat ze een definitieve oplossing zoeken. Wanneer je er niks om geeft om het beestje uit zijn ‘lijden te verlossen’ kan een mollenklem de uitkomst bieden. Deze plaats je boven een molshoop, in de hoop de mol snel te vangen. Helaas kennen mollen klemmen ook nadelen. Zo moet je zeer goed zijn in het bepalen van de locatie en moet de klem op de juiste manier zijn afgesteld. Wanneer je dit niet doet, bestaat het risico dat de mol er alsnog uit kan klimmen of enkel ernstig gewond raakt. Om het voor de mol, en jezelf, minder moeilijk te maken is het belangrijk dat het beestje op slag dood is. Lees daarom zorgvuldig de instructies door of laat de mollenklem enkel door een vakman plaatsen. Zo weet je zeker dat dit op de juiste manier gebeurt.

mollen klem

Karbid gebruiken

Bij Carbid schieten denken we waarschijnlijk al snel aan het fenomeen tijdens Oudejaarsavond. Met Karbid voor mollen bedoelen we echter iets heel anders. Deze korrels worden gebruikt om mollen op diervriendelijke wijze uit de tuin te verwijderen. De korrels bevatten een chemische reactie, waardoor ze, als ze in aanraking komen met vochtige grond, gaan bruisen en een nare geur afscheiden. Een mol heeft een zeer sterk reukorgaan en kan deze lucht niet waarderen. Daardoor is de kans groot dat hij een ander onderkomen gaat zoeken. Zo ben jij van het probleem af en hoef je het beestje verder geen kwaad te doen. Bovendien is Karbid verder ook niet schadelijk voor het milieu.

Mol vangen

Alhoewel een mol in de tuin vrijwel nooit positieve reacties oproept, moeten we ook niet vergeten dat het beestje zelf geen kwaad in zin heeft. Mollen moeten eten om te overleven, hiervoor moeten ze dan ook wel graven. Dat dit in jouw tuin gebeurt, daar hebben de mollen zelf geen weet van. Daarom vinden de meeste mensen het dieronvriendelijk om het beestje enkel om die reden om het leven te brengen. Gelukkig zijn er ook diervriendelijkere maatregelen mogelijk. Denk aan het gebruik van Karbid, maar ook aan het plaatsen van een val. Bedenk wel dat dieren onvoorspelbaar blijven, dus de kans dat je dit beestje ook daadwerkelijk vangt is klein.

Geef een antwoord