Binnendeur in opdek of een stompe deur, wat is het verschil?
TrendsWonen

Binnendeur in opdek of een stompe deur, wat is het verschil?

25.8KViews

Wil je een binnendeur in opdek of een stompe deur aanschaffen? Wanneer deze vraag gesteld wordt, weten de meeste mensen niet direct wat er bedoeld wordt. Je was simpelweg op zoek naar een nieuwe binnendeur. Al die vreemde termen klinken je dan ook helemaal niet bekend in de oren. Wat nu? Zet je je schaamte opzij en vraag je het aan de verkoper? Of lees je je eerst goed in, alvorens je een nieuwe deur aanschaft?

Wanneer je kiest voor dat laatste, willen wij je graag van dienst zijn. Gelukkig is het verschil tussen beide deuren niet moeilijk uit te leggen. In deurenland kennen we immers grofweg maar twee verschillende deuren:

  • Stompe deuren
  • Opdek binnendeuren

Het verschil tussen deze twee leggen we je in dit artikel haarfijn uit. Zo sta je nooit meer met je mond vol tanden voor de verkoper.

Het verschil uitgelegd

Als je een nieuwe binnendeur wilt kopen, moet je weten wat het verschil tussen stompe – of opdek binnendeuren zijn. Dit maakt het maken van een beslissing voor dé perfecte deur uiteindelijk een stuk gemakkelijker. Hieronder lichten we het belangrijkste verschil kort toe.

Het grootste verschil tussen opdek binnendeuren en stompe deuren is dat een stompe deuren altijd recht in het kozijn valt. Deze wordt eenvoudig opgehangen door middel van scharnieren. Het is dan ook niet zonder reden dat buitendeuren over het algemeen altijd onder de noemer ‘stompe deur’ vallen. Bij een opdekdeur is dit echter anders. Deze valt slechts gedeeltelijk in het kozijn, waardoor een ander ophangsysteem nodig is. Doordat deze ‘op’ het kozijn hangt, wordt het ook wel een opdek binnendeur genoemd. Een opdek binnendeur is zeer eenvoudig te plaatsen met een speciaal ophangsysteem.

binnendeur

Voordelen van een opdek binnendeur

Maar waarom zou je kiezen voor een opdek binnendeur? De meeste mensen zijn immers alleen bekend met de stompe deur. Moet dit dan geen reden zijn om de keuze voor opdek deuren af te slaan en te kiezen voor wat je weet? Welnee! Want een opdek binnendeur kent enorm veel voordelen.

Wist je dat deze deuren bijvoorbeeld heel goed werken voor tocht? Dit komt voornamelijk doordat de gehele kozijn bedekt is. Niet alleen het tussenstuk. Daardoor zijn deze deuren uitermate geschikt voor oudere woningen, zodat het wooncomfort ook hier hoog blijft. Dit brengt ons gelijk op het volgende voordeel. Want als er minder tocht is, zal er ook minder gestookt worden. Indirect draagt een opdek binnendeur dus bij aan een gezonder milieu en een fikse energiebesparing.

Zo meet je jouw binnendeur op

Heb je een nieuwe binnendeur nodig? En weet je nog niet of je voor een opdek binnendeur of een stompe deur moet kiezen? Bedenk dan eerst goed dat de manier waarop je de maten moet opnemen per deur verschilt. Het is daarom verstandig om eerst met de leverancier van de deuren in gesprek te gaan en jouw wensen uit te leggen. Zo kan deze jullie een duidelijke advies geven, waardoor je precies weet welke deur geschikt is én hoe je deze moet opmeten.

 

Geef een antwoord