veiligheid verhogen huis
TrendsWonen

Zo verhoog je de veiligheid in huis

2.53KViews

Een brand, inbraak of ongeval in huis, het zijn allemaal dingen waar je liever niet bij stilstaat. Vaak genieten mensen van een vals gevoel van veiligheid in eigen huis. Wanneer je de sleutel in het sleutelgat draait en op je bank neerploft, denk je niet aan alle gevaren die om de hoek liggen. Dat is ook maar goed ook, want dat zou het wooncomfort natuurlijk niet ten goede komen. Toch is het wel belangrijk om met enkele zaken rekening te houden en oplossingen te bedenken. Zo kom je nooit voor onverwachte verrassingen te staan. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en door de juiste voorbereidingen te treffen, kan jij het mogelijke gevaar zoveel mogelijk in de kiem smoren. Maar hoe verhoog je de veiligheid in huis? Wij geven een aantal slimme tips!

Denk aan noodverlichting

Heb je er ooit wel eens aan gedacht wat je moet doen als er brand uitbreekt? Met je logische verstand zal je nu misschien zeggen dat je de eerste de beste uitgang opzoekt. Maar hoe snel werken jouw hersenen in ‘the heat of the moment?’ En lukt het dan nog wel om de juiste uitgang te vinden. Nu kun je stellen dat je jouw huis op je duimpje kent, maar het zal je verbazen hoe snel je gedesoriënteerd raakt door stress en rookontwikkeling. Nooduitgang verlichting is dan ook zeker geen overbodige luxe. Deze verlichting wijst jouw direct de weg naar de frisse buitenlucht en blijft tevens altijd branden, zelfs als de elektriciteit is uitgevallen. Dat geeft een veilig gevoel!

noodverlichting soorten

Stevige trapleuning

Dit klinkt misschien als een overbodige tip, maar we kunnen hem toch niet ongenoemd laten. De meeste ongevallen in huis gebeuren immers op de trap. Dit komt niet alleen doordat mensen soms een vervelende misstap maken, maar ook doordat de trap minder goed op de veiligheid is ingericht. Zo ontbreekt het dikwijls aan een stevige trapleuning of antislip traptreden. Let daarom bij het verbeteren van jouw trap altijd op de veiligheid.

Je kunt met je eigen gedrag ook veel verschil maken voor de veiligheid in huis. Leg bijvoorbeeld nooit overbodige spullen op de trap, zodat je nergens onverhoopt overheen kunt vallen.

Deurdranger

Wist je dat een deurdranger enorm veel verschil kan maken tijdens een brand? Uit onderzoek blijkt dat nog steeds veel Nederlanders verzuimen om alle deuren te sluiten bij het naar bed gaan. Bedenk echter wel dat brand en rookontwikkeling gevoed kunnen worden als hier meer zuurstof bij komt. Daardoor kan je al snel overmand raken door rook en brand als de deur in je kamer open blijft staan. Door middel van een deurdranger voorkom je dat brand sneller gevoed wordt. Hierdoor gun je jezelf enkele minuten extra speling. Dit kan het verschil betekenen tussen leven en dood!

Deurdranger

Rookmelders

In het geval van een brand is het belangrijk dat iedereen in huis zo snel mogelijk van de noodsituatie op de hoogte is. Hoe sneller je kunt reageren, hoe groter de overlevingskans wordt. Door het gebruik van rookmelders kun je jouw overlevingskans met maar liefst 65% laten stijgen! Dat is dan ook zeker de moeite waard. Dit in combinatie met een dorma deurdranger en een veilige trap, kunnen de kans op overlevingskans extreem laten stijgen. Een veiligere woning in iedere situatie!

 

Geef een antwoord