Zo kies jij de juiste buisventilator!
TrendsWonen

Zo kies jij de juiste buisventilator!

1.51KViews

In huis wil je altijd genieten van schone lucht. Als het huis onvoldoende geventileerd wordt, kan dit enorm veel gezondheidsproblemen veroorzaken. Hoesten, niezen, hoofdpijn of allergische reacties zijn niet vreemd bij een ongezond binnenmilieu. Voor een goede ventilatie worden vaak ventilatiesystemen ingezet. Hierbij spelen buisventilatoren een grote rol. Maar wat is dat precies? En hoe vind je de buisventilator die bij jou past? Buisventilator kopen bij Ventilatieshop.com, waar moet je op letten?

Wat is een buisventilator

Een buisventilator is geschikt voor meerdere ventilatietoepassingen. Dit is een ventilator in de vorm van een buis. Door deze vorm zijn ze zeer eenvoudig in de ventilatiekanalen te plaatsen. Ze worden zowel gebruikt voor het verplaatsen van lucht als diverse andere ventilatiemogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een badkamerventilator, toiletventilator of voor algemene ventilatie van bedrijfspanden, scholen en zelfs fabrieken. Zelfs in industriële panden is de buisventilator eigenlijk niet meer weg te denken.

Als je over ronde ventilatiekanalen in huis beschikt, zal het plaatsen van een buisventilator zo gedaan zijn. Tijdens de montage schuif je het kanaal direct over de aansluiting van de buisventilator heen. Lees wel eerst goed de instructies door, zodat je zeker weet dat het systeem naar behoren zal werken.

Buisventilator kopen: waar moet je op letten?

Voor een optimaal resultaat is het natuurlijk wel belangrijk dat de ventilator perfect is afgestemd op jouw woning. Hierbij moet je aan een aantal dingen denken:

  • Allereerst is het belangrijk om op de capaciteit van de ventilator te letten. Deze wordt uitgedrukt in m3/h. Dit is de luchtinhoud die de ventilator per uur kan verplaatsen. Hierbij geldt dat de luchtinhoud enkel gemeten is in een optimale setting. Eenmaal bij jou thuis kan de luchtinhoud minder zijn, omdat deze verstoord wordt door externe factoren. De capaciteit die je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van de ruimte.
  • Ook de aansluitdiameter van de buis is van essentieel belang. De grootte van de aansluiting verschilt immers per model. Bij de grootte van de diameter moet je vooral kijken hoeveel lucht de buisventilator moet verplaatsen. Hoe meer lucht je wilt verplaatsen, hoe groter de diameter moet zijn.
  • Tijdens het ventileren produceert de buisventilator geluid. De geluidproductie verschilt echter per model. Als je veel geluid hinderlijk vindt, kan je op zoek gaan naar een stillere buisventilator. Deze worden vaak optimaal geïsoleerd, zodat je het verplaatsen van de lucht eigenlijk niet meer kan horen. De geluidproductie wordt altijd in decibel aangegeven. Hoe meer decibel, hoe harder het geluid is tijdens het ventileren.
  • Ook het energieverbruik speelt natuurlijk een belangrijke rol. Anno 2019 vinden we het ontzettend belangrijk dat onze woningen energiezuinig zijn. Daarbij moeten we ook letten op de ventilatiesystemen. Over het algemeen beschik je zelf over de mogelijkheid om het energieverbruik te verminderen. Dit doe je door het systeem op de juiste manier te bedienen. Daarnaast zijn sommige buisventilatoren zuiniger in verbruik dan anderen. Schroom je dan ook niet om advies te vragen in de winkel of webshop. Zij kunnen jou verder helpen en vertellen welke buisventilator het meest geschikt is.

Geef een antwoord