Het is weer tijd voor onderhoud aan je kachel of haard
TrendsWonen

Het is weer tijd voor onderhoud aan je kachel of haard

1.29KViews

Na een winter stoken, is het goed om je kachel of haard te onderhouden. Kachelonderhoud zorgt ervoor dat je veilig, milieuvriendelijk en zuinig blijft stoken. Hiervoor is het belangrijk om tijdig onderdelen te vervangen. Zo geniet je jarenlang met plezier van je kachel. Onderdelen blijven in goede staat en de kachel of haard brandt zo optimaal. Alle materialen en kachelonderdelen voor die u hiervoor nodig heeft, bestelt u voordelig bij Kachelsenhaardenwinkel. Bekijk het aanbod en neem contact op voor advies.

Welk onderhoud bij de houtkachels en haarden?

Een houtkachel of haard heeft zowel klein als groot onderhoud nodig. Het kleine onderhoud betreft het dagelijkse of wekelijkse onderhoud. Dit is afhankelijk van hoe vaak u stookt.  Zorg ervoor dat de asla nooit helemaal vol zit en er altijd een laagje as op het stookrooster zit. Jaarlijks onderhoud is ook nodig voor het kachelonderhoud. Hiervoor schaf je een schoorsteenveegset aan.

Om veilig te stoken, is het ook erg belangrijk om uit voorzorg periodiek het binnenwerk en de pakkingen van de kachel of haard te controleren op scheuren. Eens in de drie maanden is voldoende. Uiteraard is dit goed voor het behoud van de kachel.

Voordelen van kachelonderhoud

Goed onderhoud heeft allemaal voordelen. Hier zetten we ze nog even op een rij. Een schone kachel of haard brandt beter. Er vindt een optimale verbranding plaats. Zo heb je een hoger rendement en automatisch lagere kosten. Door de ruit schoon te houden heb je goed zicht op het vuur en ook meer plezier van het vuur. Het reinigen van de schoorsteen verkleint de kans op een schoorsteenbrand. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur en je stookt zo veilig voor mens en dier.

Voordelen van kachelonderhoud

Onderhoud gaskachels en gashaarden

Bij een gashaard jaarlijks onderhoud voldoende. Door de geleidelijke ophoping van stof, werkt een gashaard minder goed en veilig. Heeft u een gesloten gashaard, dan zal het onderhoud minder vaak nodig zijn, maximaal eens in de twee jaar. U kunt de verbrandingskamer zelf inspecteren op roet of waterdruppels. Ziet u hier sporen van, dan werkt uw haard niet naar behoren. Schakel dan een specialist in. Let ook op de waakvlam; deze moet altijd branden om een probleemloze ontsteking te houden. Maak ook regelmatig de kachelruiten schoon, dit is mooier maar zorgt ook voor een betere verbranding.

Onderdelen nodig?

Een groothandel in kachels en haarden is Kachelsenhaardenwinkel. Ze zijn tevens de aangewezen winkel voor alle houtkachelonderdelen én voor kachelonderhoud. Zoek je  een vloerplaat, een nieuw binnenwerk, een branderbak of hittebestendig glas? Of heb je onderdelen nodig voor je pelletkachel, gashaard of elektrische haard? Al deze producten worden snel en voordelig geleverd dankzij ons grote assortiment. Heb je een ouder model? Ook dan hebben wij de onderdelen.

Geef een antwoord