Welke soorten behang zijn er?
TrendsWonen

Welke soorten behang zijn er?

1.12KViews

Behangen is een uitstekende manier om het huis een snelle make-over te geven. Geef de wanden een geheel andere look en het totale interieur oogt compleet anders. Besluiten om te gaan behangen is één ding, kiezen voor een behang is echter een ander verhaal. Wanneer je op zoek gaat naar geschikt behang, kom je al snel tot de conclusie dat het aanbod ontzettend groot is. Voorafgaand aan de aankoop is het daarom belangrijk om je eerst voldoende te oriënteren op het gebied van behangsoorten. Welk behang past het beste in jouw woning? Gelukkig is het aanbod ontzettend groot, waardoor er altijd wel een soort of merk, zoals Eijffinger behang, te vinden is wat jouw interieur complimenteert. Maar welke soorten bestaan er eigenlijk? Wat zijn de verschillen en hoe maak je de juiste keuze?

 

Uniciteit van fotobehang

Fotobehang bestaat al heel wat jaren en heeft in haar bestaan ook al heel wat harten weten te veroveren. Met fotobehang is het mogelijk om uit ‘standaard’ foto’s te kiezen, zoals strandfoto’s, foto’s van steden of natuur. Hiermee creëer je ontzettend veel sfeer in de woning. Leuk bijvoorbeeld voor de werk- of studiekamer om creativiteit uit te putten of in de slaapkamer voor rust en beleving. Wil je genieten van nóg meer uniciteit? Kies er dan voor om zelf een foto op behang te laten drukken. Zo geniet je van een behang die verder niemand in ons land heeft.

Bedenk wel dat fotobehang lastig is om op de juiste manier aan te brengen. Het vergt veel denkvermogen en ervaring om de rollen behang goed op elkaar aan te laten sluiten. Past wanneer deze perfect wordt geplaatst, zal het behang goed uit de verf komen. Lukt dit niet? Dan is het wellicht verstandiger om voor een iets makkelijkere behangsoort te kiezen.

 Vliesbehangpapier

Vliesbehangpapier is de nummer één behangsoort voor iedere doe-het-zelver. Dit is ook het perfecte behang wanneer je nog nooit een muur behangen hebt. Dit klusje kun je eenvoudig zelf klaren en geeft iedere ruimte direct een stijlvolle en warme look. Bovendien is dit soort niet alleen gemakkelijk aan te brengen, maar ook weer eenvoudig te verwijderen. Komar en Eijffinger zijn bekende topmerken op het gebied van dit soort behang. Nog een pluspuntje: dit behang is verkrijgbaar tegen zeer aantrekkelijke prijzen.

 Vliesbehangpapier

Glasvezelbehang

Nog steeds onveranderd populair zijn behangsoorten met een duidelijke structuur. Denk bijvoorbeeld aan visgraatpatronen of behang met duidelijke bobbeltjes voor iets meer beleving. Veel mensen vinden een strakke muurafwerking niet aantrekkelijk en geven de voorkeur aan iets meer structuur en levende muren. In dat geval is glasvezelbehang een uitstekende optie. Dit behang is verkrijgbaar in verschillende structuren. Hierdoor kan men deze geheel naar wens samenstellen en de muur de uitstraling geven die het verdient.

Hou er rekening mee dat glasvezelbehang in het donker soms ook een nadelig effect kan hebben. Door de verschillende structuren op het behang en de combinatie met de verlichting, zorgt dit vaak voor vreemde schaduwplekken op de muren. Waar de één dit juist als zeer sfeervol ziet, zal de ander deze uitstraling minder mooi vinden. Hou daarom rekening met dit bijbehorende effect in de avond voordat je voor dit behang besluit te kiezen.

Voor welk behang kies je?

Behang is in alle soorten, structuren en maten verkrijgbaar. Dit geeft jou dan ook de mogelijkheid om lekker creatief bezig te kunnen zijn en zo je eigen unieke stijl te creëren. Bedenk goed welke voor- en nadelen voor jou het zwaarst wegen en kies het behang wat bij jou en je woning past. Keuze genoeg!

Geef een antwoord