Ontdek de nieuwste raamdecoratie trends
TrendsWonen

Ontdek de nieuwste raamdecoratie trends

2.17KViews

De impact van raamdecoratie op het aanzicht en het gevoel dat je bij een ruimte hebt wordt vaak onderschat. Dit komt omdat de inrichting vaak beoordeeld wordt op basis van de toestand bij daglicht. Dit is het moment dat de gordijnen geopend zijn en je de kleuren en materialen niet in volle glorie kunt bekijken. Met de het stijgende kwik en de opeenvolgende hittegolven die ons land teisteren sluiten we ook steeds vaker overdag de gordijnen. En dan merk je pas de voordelen van goede raamdecoratie. Hier zijn de zes nieuwste raambekleding trends.

1. Warme kleuren

We kiezen massaal voor warme tinten zoals rood, oranje, geel en bruin, en minder voor koele kleuren zoals blauw, paars, wit en grijs. Voor meer neutrale tinten kun je gebroken wit kiezen met een hint van geel of bruin. Deze trend past bij de aanhoudende interieur stijl die zich richt op rustiek en natuurlijk. Hout is van nature een warm materiaal, en onbehandeld hout is en blijft een topper bij interieur design. Maak de woning knus en gezellig met warme kleuren.

2. Lichtere tinten openen de ruimte

Donkere tinten zullen een ruimte optisch kleiner doen lijken, terwijl lichte tinten de kamer juist ‘vergroten’. Zeker in woningen met een relatief klein woonoppervlak kan het verschil tussen een donkere of lichte tint enorm veel verschil maken. Houd hier ook rekening mee tijdens de kleurkeuze van de raamdecoratie. Wanneer de vensters een groot oppervlak innemen, ligt het voor de hand om voor een lichtere tint te kiezen. Over het algemeen zullen de gordijnen wat donkerder van kleur zijn dan de omringende wanden.

3. Verduisterende raamdecoratie

Met de toename van energiezuinige LED verlichting en gekleurde lampen, is er meer behoefte om de ruimte af te sluiten van invallend licht. Met een verduisterende gordijnstof ben je heer en meester over de lichtintensiteit en kleur, op ieder moment van de dag. Daarbij is het wel van belang om voor een type raamdecoratie te kiezen dat je strak op het kozijn of raam kunt monteren. Zo voorkom je ‘doorsijpelend’ licht aan de randen, wat het effect van verduistering teniet doet. Daarnaast is er het fenomeen ‘lichtvervuiling’, wat duidt op straatverlichting dat op ieder uur van de dag schijnt. Dit is niet bevorderlijk voor de nachtrust, daarom kiezen veel mensen voor verduisterende rolgordijnen op de slaapkamer.

4. Strak design

Er wordt meer aandacht besteed aan ‘losse’ decoratieve objecten dan voorheen. Zeker de trend in felle kleuren en opvallende patronen bij huisdecoratie vraagt om een meer bescheiden opstelling ten opzichte van de gordijnen. Kies daarom liever niet voor een bloemetjesprint of klassieke gordijnen met klossen, maar neem liever een strak rolgordijn of een plissé gordijn. Omdat hier tegenwoordig ook luxe materialen gebruikt worden hebben deze strakke, moderne opties toch een luxueuze uitstraling. Dat ze praktisch in onderhoud zijn is dan mooi meegenomen.

5. Meer controle over de gordijnen …

Gemiddeld openen en sluiten we gordijnen tweemaal per dag, en dat voor iedere kamer in huis. Dit is wellicht een kleine moeite zolang je gezond bent van lijf en leden, maar waarom zou je dit niet automatiseren? De meerkosten voor elektrische gordijnen zoals de PoweredBlinds van Somfy wegen niet op tegen de toename in gebruiksgemak. Schijnt de zon fel op de ramen in de slaapkamer terwijl je zelf beneden in de huiskamer bent? Met bediening op afstand hoef je niet eens in dezelfde ruimte te zijn als de ontvanger die zich in de gordijnrails bevindt. Je kunt elektrische raamdecoratie bedienen met een afstandsbediening, een knop op je nachtkastje of via een mobiele telefoon app.

6. … of besteed het uit!

Maar als het aan ons ligt wordt de trend in smart home toepassingen de nieuwe standaard. Het is heel mooi dat je met een druk op de knop de gordijnen kunt sluiten wanneer de zon fel schijnt, terwijl je net naar de televisie zit te kijken. Het is nog veel handiger wanneer de gordijnen automatisch sluiten als het buiten donker wordt. Je hoeft hier niet eens voor in huis te zijn, waarmee het ook een bijdrage levert aan de inbraakbeveiliging. Omdat invallend licht niet exclusief wordt bepaald door zonsopgang- en ondergang, kun je met een lichtsensor ook de raamdecoratie laten openen of sluiten op basis van de hoeveelheid licht. Dit is tijdens een bewolkte dag reuze handig. Waarom zou je de touwtjes in eigen hand nemen, als je geen touwtjes meer nodig hebt om de rolgordijnen te bedienen?

Trends komen en gaan

Laat je niet gek maken door interieur trends, je zult een gordijn niet zo vaak vervangen als een ‘throw pillow’ op de bank. Kies daarom voor duurzame kwaliteit, optimaal gebruiksgemak en een toekomstgerichte oplossing. Zo zien we met name steeds meer nadruk op de zonwerende en isolerende eigenschappen van raamdecoratie. Hier heb je profijt van in zowel koude winters als hete zomers.

Geef een antwoord