Welke overkapping past het beste bij jou
TrendsVrije TijdWonen

Welke overkapping past het beste bij jou?

1.55KViews

Een afdak in een tuin is een meerwaarde om te hebben. Er zijn nogal wat mogelijkheden om een afdak te plaatsen maar het ligt er maar net aan welke ruimte er beschikbaar is en wat de wensen van de eigenaar zijn. Beschut kunnen zitten tegen de regen of beschermd zijn tegen de zon zijn twee grote voordelen. Ook is het mogelijk om ’s avonds langer buiten te kunnen blijven zitten omdat het onder een afdak behaaglijker is om te zitten dan in de open lucht.

Het is mogelijk om zelf een afdak te plaatsen of aan iets vast te bouwen maar er zijn ook vakmensen die niet alleen snel, maar ook nog eens op de goede manier een afdak kunnen installeren zodat je er jarenlang van kunt genieten. Het vaker buiten kunnen zijn is goed voor een mens en een afdak helpt daar zeker bij want het is een degelijk geheel omdat het er altijd staat en niet één, twee drie wegwaait of telkens opgezet hoeft te worden. Ook al is er maar vijf minuten om een kop koffie of thee te drinken, even naar buiten stappen om onder het afdak te zitten is gewoon lekker.

Van een droge instap tot een blokhut met overkapping

Een afdak boven de keukendeur om altijd een droge instap te hebben is ontzettend handig. Misschien kan het wel worden gecombineerd met een complete terrasoverkapping. Een afdak op een pergola of een theehuisje, ook wel prieel genaamd, of een overkapping bij of aan een tuinhuisje doet niet alleen de waarde van een woning stijgen maar ook het leefcomfort. Tuinkussens kunnen gewoon blijven liggen en hoeven niet meer te worden opgeborgen.

onderhoud overkapping

De persoonlijke smaak van iemand bepaalt welke materialen er gebruikt mogen worden. De overkapping van een blokhut oogt waarschijnlijk het beste wanneer er dezelfde materialen worden gebruikt. Hout, metaal, aluminium en kunststof zijn veel gebruikte materialen om prachtige constructies mee te maken. Stijl en ontwerp zijn belangrijk omdat het natuurlijk wel een mooi geheel moet zijn. In de zomer kan metaal ontzettend warm worden in de zon maar is daarentegen oersterk. Hout is zeker geschikt om te gebruiken voor een overkapping, alleen dat heeft weer ander onderhoud nodig dan bijvoorbeeld metaal. Maar wat er ook wordt gebouwd, met een overkapping haal je meer rendement uit een tuin.

Weinig onderhoud

Geïmpregneerde planken zijn robuust en kunnen goed tegen alle weersomstandigheden. Of er nu olie, beits, impregneer of lak op een blokhut met overkapping wordt gesmeerd, het is heel belangrijk om te kijken welk product er al op zit. Het is verstandig wanneer hout met olie is behandeld, dit gewoon te blijven gebruiken. Verf houdt niet op olie en het is zeker af te raden om zo maar een pot van het een of ander ergens op te smeren. Alles moet mooi blijven en er moet niet binnen afzienbare tijd een bladderend geheel ontstaan.blokhut met overkapping

Altijd de schaduw kunnen opzoeken of even beschut zitten in je eentje of met familie of vrienden is zeer prettig. Het degelijke karakter van een overkapping nodigt uit om onder te gaan zitten. Of er nu aan een motor wordt gesleuteld, een boek wordt gelezen, gemediteerd wordt of dat er een buitenkeuken wordt geplaatst, het hebben van een afdak geeft veel plezier. Huis en wonen krijgen een heel ander karakter met een lekkere buitenzit omdat je minder afhankelijk bent van het weer en toch vaker buiten kunt zijn.

Geef een antwoord