fotobehang
TrendsWonen

Waarom kiezen voor behang?

2.32KViews
Behang is een type muurbedekking dat al duizenden jaren oud is. Van het oude China, tot de achttiende-eeuwse Franse aristocratie en de hippie motieven in de jaren 60. Lange tijd zat behang echter voor veel woonstijlen in de vergetelheid. Strak geverfde en gestucte wanden waren aan de orde van de dag en paste in de minimalistische interieurstijlen van toen. Het vroegere behang werd als oubollig gezien.

Maar dat is weer aan het veranderen! Interieurstylisten hebben behang en de vele mogelijkheden herontdekt. Dit komt door de vrijheid van prints en patronen, maar ook zeker door de nieuwe materialen en structuren van behang. Een ander bijkomend voordeel van de nieuwe behangmaterialen is de snellere verwerking, in tegenstelling tot de oudere behangsoorten.

Nieuwe behangsoorten

Een revolutionaire, nieuwe behangsoort is non-woven of vliesbehang. Deze behangsoort heeft als grote voordeel dat je de banen niet hoeft voor te lijmen, maar de lijm direct op de muur aanbrengt. Dit levert veel tijdswinst op. Ook is het mogelijk om vliesbehang te kopen dat geschikt is om over te schilderen.

Wil je het na het aanbrengen gaan schilderen, zorg dan wel dat je voor een goede kwaliteit non-woven behang kiest. Andere soorten zijn te absorberend en dat beïnvloedt het eindresultaat.

Een andere trend voor behang is fotobehang. Laat een favoriete foto levensgroot op de muur terugkomen en de hele sfeer van je kamer wordt uniek en persoonlijk.

Vinylbehang is een goede keuze als je op zoek bent naar een extra sterk behang dat bovendien afwasbaar is. Bovendien kun je dit type behang ook gebruiken in vochtige ruimtes en intensief gebruikte plekken, zoals de hal en boven de trap, omdat het een combinatie tussen papier en pvc is. Deze combinatie zorgt voor de sterkte van vinylbehang.

Patronen en motieven

In klassieke interieurs heeft behang altijd zijn populariteit behouden, maar ook in moderne of retro interieurs zijn er met de nieuwe patronen en designs volop mogelijkheden.

Ga voor een zwart-wit behang op één muur om een statement te maken in een moderne inrichting. Designs zoals bloemen, of oosterse prints passen goed bij een bohemien interieur, of een grafische print in een retro interieur.

zwart wit behang

Houd je van een industriële inrichting, maar heeft je huis of kamer geen muren van onafgewerkte ruwe materialen wat hier zo mooi bij past? Ook dan is behang een goede keuze. Er zijn veel verschillende textuur behangen die er uitzien en voelen als hout en baksteen, maar ook bijvoorbeeld als kurk, stro en leer. Door te kiezen voor het juiste materiaal kun je het ook in een landelijke inrichting toepassen, het is bijna niet van echt te onderscheiden en geeft je kamer direct sfeer.

Hoe kies je het juiste behang voor je kamer?

Om het juiste behang te kiezen, kijk je naar het effect wat je wilt bereiken. Wil je een grote muur kleiner en intiemer laten lijken, kies dan voor breed uitlopende motieven. Kleine motieven en versieringen geven juist een gevoel van ruimte.

Spelen met contrast tussen rustig en een print kan ook heel mooi werken. Dit kun je met een effen behang en aan één wand een behang met motief doen, maar ook met de combinatie verf/behang.

Op een kinderkamer is het heel leuk om fotobehang, of muurstickers van een favoriete serie, of favoriete helden te gebruiken, maar ook in andere ruimtes kan dit een heel persoonlijk effect geven.

Voor het soort behang let je op de ondergrond, de ene behangsoort verbergt meer oneffenheden dan de andere en ook de plaats van toepassing bepaalt het soort behang. Voor een vochtige ruimte heb je behang nodig dat hiertegen kan, zoals vinyl- of vernisbehang. Zo kun je jaren genieten van je behang!

Geef een antwoord