AlgemeenTrendsWonenZakelijk

Waarom iedereen over moet stappen op LED verlichting

565Views

Het voortbestaan van onze planeet is nog nooit zo onduidelijk geweest. Al jaren strijden milieuactivisten voor de verduurzaming van woningen en kantoren. Zeker wanneer we kijken naar de energiefractuur en de CO2-uitstoot zien we dat deze boodschap nog niet helemaal is aangekomen. Toch is er ook goed nieuws. Want anno 2020 is duurzaam leven niet meer iets wat incidenteel wordt gedaan. Langzaam openen de ogen en maken mensen verstandigere keuzes. Zo wagen ook steeds meer mensen bijvoorbeeld de overstap naar LED verlichting. En dat is ontzettend belangrijk.

Door over te stappen op led verlichting kunnen we massaal meer energie besparen. Bovendien vergt het weinig moeite en tijd om alle lampen in huis te vervangen voor een duurzame variant. Daarnaast hebben ledlampen niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor de gebruiker. Twijfel jij nog om over te stappen? Of liggen de Led bronnen met een E14 fitting al een tijdje klaar, maar vergeet je ze telkens te plaatsen? Dan wordt het hoog tijd om hier verandering in te brengen. In dit artikel vertellen we waarom eigenlijk iedereen zou moeten overstappen op LED verlichting.

Ledlampen werken veel efficiënter

Het grootste voordeel van ledlampen is dat ze veel effectiever zijn in het omzetten van energie naar licht. Hierdoor gaat er minder energie verloren. Het gevolg is dat LED lampen vele malen minder energie verbruiken dan conventionele verlichting. Simpelweg omdat ze beter in staat zijn om deze om te zetten in licht.

Dit heeft een duidelijke oorzaak. Gloei- en halogeenlampen werden bijvoorbeeld niet direct ontworpen om licht te geven. Dit was simpelweg een bijeffect. Daarentegen zijn LED lampen speciaal ontwikkeld om energie efficiënter om te zetten naar licht. Ook wordt deze techniek steeds verder doorontwikkeld. Over enkele jaren is de kans dan ook groot dat LED lampen nóg energiezuiniger zijn.

Led verlichting

Langere levensduur

Bij de aanschaf van ledlampen schrikken de meeste mensen in eerste instantie van de prijs. Een ledlamp is al snel 6 keer duurder dan een traditionele gloei- of halogeenlamp. Laat je echter niet van de wijs brengen door deze prijs, want dit zegt niks over de werking van het product. Bovendien haal je deze kosten er eenvoudig uit. Dit komt o.a. door de zeer lange levensduur van deze lampen. Een ledlamp gaat gemiddeld 10 keer zo lang mee als een gewone lamp. Soms zelfs nog veel langer wanneer er ook nog eens een dimmer gebruikt wordt. Hierdoor hoef je de lamp veel minder te vervangen, waardoor je op de lange termijn goedkoper uit zult zijn.

Natuurlijk staat de echte kostenbesparing in het teken van de energiezuinige kwaliteiten van deze lampen. Wanneer je alle lampen in huis vervangt voor LED verlichting kan dit tot een besparing van maar liefst € 130,- leiden. Zeker de moeite waard dus. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de inhoud van je portemonnee.

Sfeervol

Voorheen werd er slechts weinig voor energiezuinige lampen gekozen. Meestal omdat deze over weinig sfeer beschikten. De tijd heeft echter niet stil gestaan en wetenschappers hebben er alles aan gedaan om energiezuinige lampen met warm licht te creëren. En dat is met LED verlichting zeker gelukt. Bovendien is het tegenwoordig ook steeds vaker mogelijk om de lampen te dimmen. Zo geniet je van een gezellig, sfeervol en bovenal duurzaam licht!

Geef een antwoord