Waarom de was drogen op natuurlijke wijze het beste is
Kleding

Waarom de was drogen op natuurlijke wijze het beste is

1.13KViews

Al sinds de oudheid drogen we de was met behulp van de elementen: zon en wind. Tegenwoordig hebben we ook de beschikking over een droogtrommel. Dit scheelt je tijd en de was komt er heerlijk geurig en zacht uit. Maar, en dat is best een grote maar, dit heeft ook veel nadelen! Het kost geld en energie én je kleren slijten sneller. De nadelen van de droogtrommel of droogkast brengen ons meteen bij de voordelen van de was op natuurlijke wijze drogen. Maar er is meer over te vertellen en daar gaan we in dit artikel verder op in.

Het beste voor je garderobe

Shoppen is heerlijk, maar natuurlijk wil je ook zo goed mogelijk voor je nieuw aangekochte items zorgen. Met een beetje extra aandacht blijven je kledingstukken veel langer mooi. Na het wassen is het dus beter voor je mooie kledingstukken om ze binnen of buiten te laten hangen om te drogen. Daarvoor zijn er verschillende nuttige accessoires voor het ophangen beschikbaar: b.v. droogmolens en droogrekken. Maar daar komen we later in het artikel op terug. We beginnen eerst bij het opbergen van je garderobe. Door elk kledingstuk op de juiste manier op te hangen of op te vouwen, raken ze minder snel uit model. Bovendien wordt alles minder snel stoffig en blijft je kledingkast op die manier ook netjes, aantrekkelijk en overzichtelijk. Dat is wel zo leuk als je ’s ochtends je outfit uit moet kiezen voor de dag.

Wasmiddel en programma

Na het dragen moeten je kleren natuurlijk gewassen worden. Hoe minder je dat doet, hoe beter het voor de vezels in de stof is, want die slijten met elke wasbeurt. Maar je kunt uiteraard ook niet met vervuilde kleding gaan rondlopen. Daarom is het van belang om het juiste wasmiddel en -programma op de wasmachine te kiezen. Voor tere kledingstukken kan je bijvoorbeeld het wolwasprogramma kiezen en lees ook altijd het etiket om te zien op welke temperatuur het gewassen mag worden. Voor wat betreft het wasmiddel is het belangrijk om te weten dat producten zijn voor de witte en de gekleurde was. De middelen voor de witte was bevatten bleek en stoffen om de was zo wit mogelijk te maken. Dat wil je uiteraard niet voor je gekleurde items, dus daarvoor kies je dan voor kleurwasmiddel.

Wasdroger

Als de wasmachine klaar is, moet de was drogen. Een droogtrommel is daarvoor erg handig, zeker in de winter of tijdens vochtig weer, wanneer je anders de was binnen zou ophangen. Op dat moment heeft een wasdroger heeft een aantal voordelen:

  • Tijdwinst
  • Geen vocht in huis
  • Zachte, geurige was

Maar de wasdroger kost geld en bij elke draaibeurt verliest het textielvezels, wat betekent dat de stof dus sneller slijt.

Was ophangen

De was ophangen heeft ook veel voordelen, zeker wanneer dit buiten gebeurt:

  • Knisperfrisse was
  • Gratis
  • Niet belastend voor het milieu

Als de was buiten in de zon en de wind gedroogd is, ruiken je kledingstukken heel fris. Dat is nergens mee te vergelijken. Natuurlijk kost het wel wat meer moeite en tijd, maar daar staat tegenover dat je bespaart op de energierekening en het milieu ontziet. Wanneer je kiest voor goede mogelijkheden om de was op te hangen, maak je het ophangen makkelijker en sneller, waardoor je weer inloopt op de wasdroger. Nadeel van je kleding in de zon hangen is dat de kleuren eerder vervagen.

Buiten vs. binnen

De was ophangen: dit kan buiten en binnen gedaan worden. Maar wat is er nou beter? Ook hier zijn aan beide kanten voor- en nadelen verbonden. Zo is het, wanneer de was binnen wordt opgehangen, geen probleem als er een onverwachte bui valt. Maar het vocht uit de was wordt dan wel opgenomen door de lucht in huis, waardoor het vochtgehalte in je woning omhooggaat. Dit kan voor problemen zorgen als het huis al behoorlijk vochtig is. Denk aan schimmelvorming en het muf ruiken van de was omdat het te lang duurt voordat het droog is. Door de was buiten te drogen heb je dat probleem niet. Droogtorens en -rekken kunnen zowel buiten als binnen worden geplaatst. Droogmolens zijn ideaal in de tuin en deze zijn overigens ook verkrijgbaar met een overkapping tegen de regen, zodat je ook buiten niet van het weer afhankelijk hoeft te zijn!

 

Geef een antwoord