Tips om energie te besparen
Wonen

Tips om energie te besparen

557Views

Als eigenaar van een woning ben je verantwoordelijk voor het besparen van energie in je huis. Er zijn veel dingen die je kunt doen om energie te besparen. Een daarvan is het plaatsen van zonnepanelen als energiebron. Je vraagt ​​je misschien af ​​wat zijn de beste zonnepanelen die veel energie kunnen produceren. Het installeren van zonnepanelen kan niet alleen je energierekening verlagen, maar het kan ook een positieve bijdrage leveren aan het milieu door je ecologische voetafdruk te verkleinen. Sommige huiseigenaren kunnen de installatie van zonnepanelen echter niet betalen. Dat betekent in dit geval niet dat je geen energie kunt besparen. Je kunt andere acties ondernemen om energie te besparen. Hier zetten we een aantal tips op een rij om meer energie in huis te besparen.

 

Gloeilamp vervangen door ledverlichting

Ledlampen verbruiken minder energie dan gewone gloeilampen. Uit het onderzoek blijkt dat ledlampen 75% minder energie verbruiken dan gewone gloeilampen. Dit komt doordat het diodelicht op LED efficiënter is dan gloeilampen. Een led van 11 watt is even helder als een gloeilamp van 50 watt. Op deze manier kan het gebruik van ledverlichting het elektriciteitsverbruik in je huis verminderen. De prijs van ledverlichting is hoger dan gewone gloeilampen. Ze kunnen echter een goede langetermijninvestering zijn. Dit komt omdat ledlampen langer mee kunnen gaan dan gewone lampen. Wanneer je besluit je gloeilampen te vervangen door LED’s, mag je de lampen niet weggooien. De lampen bevatten namelijk kwikdamp en andere schadelijke stoffen. Breng je gloeilampen dus beter naar een stortplaats voor gevaarlijk afval.

 

De douchetijd verkorten en meer kleding wassen

Een andere manier om energie te besparen is door je douchetijd te verkorten. Door deze goede gewoonte bespaar je niet alleen op je energierekening, maar ook op je waterrekening. Je kunt de douchetijd op slechts vier minuten houden. Als al je gezinsleden zich hieraan houden, kun je de energierekening verlagen. Ook kun je een lange duik in de badkuip vermijden. Het gebruik van een douche is zuiniger dan onderdompelen in een badkuip om je lichaam te reinigen. Daarnaast kun je ook het gebruik van de boiler beperken. Een andere tip is om gebruik te maken van volledige wasgoedladingen. Het gebruik van een wasmachine met een volle lading is efficiënter. Je kunt bijvoorbeeld één keer per week alle kleding wassen, of je moet ervoor zorgen dat je de wasmachine helemaal vult wanneer je hem gebruikt. Bovendien moet je het gebruik van een wasdroger vermijden om meer energie te besparen.

 

Laat de apparaten niet in de stand-by modus staan

Wanneer je je elektrische apparaten niet gebruikt, kun je ze beter uitschakelen. Je moet de tv, computer en andere apparaten die je niet gebruikt loskoppelen. Ook al zet je de tv niet aan, als de stekker in het stopcontact zit, blijft je tv energie gebruiken. Dat zijn allemaal tips om thuis energie te besparen. Daarnaast kun je ook andere handelingen verrichten, zoals het licht uitdoen en natuurlijk licht gebruiken, radiatorthermostaten gebruiken en de woning isoleren. Door deze gewoontes te volgen kun je veel geld besparen op je energierekening.

Geef een antwoord