Vintage horloges
SieradenTrends

Vintage horloges: de trend van dit jaar?

891Views

Als je afgelopen jaar niet onder een steen hebt geleefd dan kan het je bijna niet zijn ontgaan. Vintage horloges zijn dé trend en vrijwel elke bekende Nederlander heeft er een om zijn of haar pols. Rolex, Omega, Seiko; alles komt voorbij. Maar wat zijn vintage horloges precies en waarom zijn ze ineens zo immens populair? Wij zochten het uit.

Een oud horloge repareren en een nieuw leven geven

Wanneer een horloge nou precies vintage is, is moeilijk te zeggen. Sommige experts zeggen als hij 25 jaar of ouder is. Andere vinden dat hij al vintage is als hij simpelweg niet meer geproduceerd wordt. In z’n algemeenheid gaat het om oude horloges die een tweede leven hebben gekregen. Bedrijven als The Watch Lab zijn gespecialiseerd in het repareren van horloges. Ze kunnen een oude Omega bijvoorbeeld volledig nalopen en eventuele onderdelen vervangen. Soms is het repareren van een oud horloge heel complex. De onderdelen zijn misschien niet meer goed verkrijgbaar of bepaalde delen zijn onherstelbaar beschadigt. Een andere keer is het vervangen van het glas of het batterijtje al voldoende om het horloge weer als een geoliede machine te laten lopen. Hierdoor loopt het uurwerk weer als vanouds en kan hij weer gedragen worden. Los van het feit dat er zo weer van een horloge genoten kan worden, is het natuurlijk ook nog eens heel duurzaam. Een win-win situatie dus!

De populariteit van oude horloges

Maar hoe kan het dat deze horloges ineens zo populair zijn? Een van de redenen is het enthousiasme van de jonge ondernemer Jasper Lijvering. Met zijn juwelierszaak in Amsterdam heeft hij deze stoffige markt populair gemaakt onder de jonge generatie. Door gebruik te maken van sociale media als YouTube en Instagram kregen ineens talloze jonge mensen een kijkje in de wereld van vintage horloges. Hoewel jonge mensen nog wel eens klagen, zijn ze tegenwoordig rijker dan ooit. Voorheen was een Rolex de kers op de taart. Het was het type horloge dat je jezelf cadeau deed op je 50e naar jarenlang hard gewerkt te hebben. Tegenwoordig is het niet gek om jezelf een Rolex cadeau te doen als je je havodiploma hebt behaald. Dit tezamen heeft ervoor gezorgd dat deze klassieke horloges enorm in populariteit zijn gestegen de afgelopen tijd.

Een Rolex of toch een Hugo Boss?

Uiteindelijk gaat het niet om wat een horloge heeft gekost, maar om hoe graag je hem draagt. Als jij je horloge mooi vindt en je er goed bij voelt, dan zijn meningen en trends verder niet zo relevant. Los natuurlijk van de functie: het lezen van de tijd. Hoe dan ook vinden wij het een mooie ontwikkeling dat de waarde van oude producten zoals horloges weer wordt gewaardeerd. Heb je nog een oud horloge van je opa in de kast liggen? Laat hem repareren door een horlogemaker zorg dat hij weer gedragen wordt!

Geef een antwoord