TrendsWonen

Tips om de woonkamer nog gezelliger te maken

828Views

Tijdens de winter maken we met z’n allen een stuk meer gebruik van de woonkamer. Wat moet je anders in deze koude maanden? Een boek lezen op de bank, een slechte film kijken met het gezin of gezellig borrelen met vrienden: er gebeurd van alles in de woonkamer. Het is dan ook niet zo gek dat je de behoefte hebt om het interieur nóg gezelliger en sfeervoller te maken dan het al is. Gelukkig zijn er heel veel verschillende manieren om dit te doen. Met onderstaande tips creëer je een fijne en gezellige sfeer in huis. 

1. Kies het goede kleurenpalet

We beginnen bij het begin: het kleurenpalet in de woonkamer. Misschien weet je heel goed welke kleuren je wel en niet leuk vindt, maar weet je ook welke tinten goed bij elkaar passen? Het is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak, maar door het maken van een kleurenpalet creëer je op een makkelijke manier meer gezelligheid in het interieur. Kies niet alleen voor basiskleuren zoals wit, grijs en zwart, maar voeg ook een warme tint toe aan het geheel. Denk hierbij aan subtiele rode of oranje kleuren, maar ook bruintinten staan prachtig in de woonkamer.

Heb je toevallig nog een witte wand over die je graag een kleurtje zou willen geven? Dan is dit je kans. Door een of meerdere muren een warme kleur te geven, breng je direct meer sfeer in huis. 

Tips om de woonkamer nog gezelliger te maken

2. Zachte materialen in de woonkamer

Kussens, plaids en poefen kunnen niet ontbreken in de woonkamer als het aan ons ligt. In het interieur vind je veel harde materialen, denk bijvoorbeeld aan houten tafels, metalen kasten en plastic accessoires. Door harde materialen te combineren met zachte kussens of plaids creëer je letterlijk en figuurlijk een warm interieur. Heb je ook altijd last van koude voeten en niet altijd zin om in pantoffels rond te lopen? Zeker tijdens de koude maanden is het fijn om warme voeten te hebben. Leg daarom een lekker zacht vloerkleed bij de bank. Praktisch en het staat ook nog eens gezellig. 

Een trend tip van ons: velours of velvet is erg hip in het interieur. Dit materiaal is niet alleen lekker zacht, maar straalt ook luxe uit. 

Tips om de woonkamer nog gezelliger te maken 1

3. Vergeet de verlichting niet

Verlichting is een van de belangrijkste sfeermakers in huis. Je kunt je wel voorstellen dat een woonkamer met tl-licht alles behalve gezellig is. Kies daarom niet alleen voor functionele lampen, maar investeer ook in sfeerverlichting. Gedimd licht zorgt voor veel sfeer en is ook nog eens multifunctioneel. Als je een boek wilt lezen, zet je het licht gewoon iets feller. Maar ook sfeervolle hanglampen of kleine spotjes zorgen voor meer gezelligheid. En vergeet kaarslicht niet! Want zeg nou eerlijk; een kaarsje branden tijdens het tv-kijken maakt het direct een stuk gezelliger (en romantischer). 

4. Voeg foto’s en posters toe in de woonkamer

Het klinkt misschien een beetje cliché, maar foto’s en posters voegen een hoop toe aan het interieur. Niet alleen kun je pronken met foto’s van je bruiloft, kids of speciale reizen wanneer er bezoek is, het geeft ook meer sfeer aan de ruimte. Bovendien geef je de ruimte met wanddecoratie heel eenvoudig een andere look. In een warm winter interieur kies je bijvoorbeeld voor posters met warme tinten en in de zomer kun je ze gemakkelijk wisselen voor meer kleurrijke exemplaren. Ook handig als je snel uitgekeken raakt op afbeeldingen en 10 keer per jaar je interieur wilt veranderen. 

Oké, je wilt graag foto’s toevoegen aan het interieur. Je hebt een aantal leuke afbeeldingen uitgekozen, maar nu de fotolijsten nog. Het kiezen van een fotolijst lijkt zo simpel, totdat je erachter komt dat er honderden verschillende formaten, stijlen, materialen en kleuren zijn. Kijk goed naar de stijl van je interieur en kies hier vervolgens de juiste lijst bij. Heb je een strak en modern interieur? Kies dan bijvoorbeeld voor een zwarte aluminium lijst. Bovendien kan je ook niet de fout ingaan met een collagelijst.

5. Maak het nog gezelliger met accessoires

Is het nu nog niet gezellig in de woonkamer? Het zijn de woonaccessoires die de ruimte pas echt gezellig maken. Zonder decoratie is het maar een beetje leeg, toch? Schaf bijvoorbeeld leuke kandelaars, vazen of kussens aan. Onderschat ook de invloed van planten niet. Bloemen en planten brengen misschien wel de meeste sfeer in huis. Of je nu de hele ruimte vol hebt staan met bananenplanten, pannenkoekplanten en cactussen of liever voor nepplanten gaat: groen past altijd in het interieur. 

Dit is misschien niet iets tastbaars waarmee je je woonkamer nog gezelliger kunt maken, maar de juiste muziek doet echt wonderen. Plaats speakers in de ruimte en zet een leuke chill-playlist op. En als het nu nog niet gezellig is, weten wij het ook niet meer. 

Geef een antwoord