Sfeerverlichting in huis Zo doe je dat!
Wonen

Sfeerverlichting in huis? Zo doe je dat!

690Views

Er zijn weinig dingen zo bepalend voor de sfeer in je huis als de verlichting. Met een felle spot in een kleine ruimte zal een ruimte bijvoorbeeld heel kil aanvoelen. Een klein wandlampje in een enorme ruimte zal echter ook niet het gewenste effect geven. De juiste balans vinden wanneer je verlichting plaatst in een ruimte, is dan ook erg belangrijk. Maar hoe vind je deze balans? En welke trucs kun je toepassen om precies de sfeer te creëren met je verlichting die je zoekt? Antwoorden op deze vragen en meer lees je in dit artikel.

Op zoek naar de juiste armatuur

Je hebt een aantal lichtpunten in een ruimte die nog voorzien moeten worden van een mooie lamp. Maar welke lamp kies je voor welk lichtpunt? Het ligt uiteraard voor de hand om een plafondlamp aan het plafond te bevestigen en een wandlamp aan de wand – maar vergis je niet in de hoeveelheid keus die je binnen deze categorieën nog hebt! Bedenk daarom voordat je lampen gaat shoppen welk armatuur je nodig hebt.

Zoek je een plafondlamp die vooral functioneel is en voldoende licht geeft om de hele ruimte te verlichten? In een bijkeuken of hal kan zo’n lamp bijvoorbeeld uitkomst bieden. Een plafonnière is dan een goede keuze. Wanneer je een lamp boven de eettafel nodig hebt, is het echter aan te raden om een hanglamp te kiezen. Hiermee breng je het lichtpunt namelijk dichter naar de tafel waardoor zowel sfeer als functionaliteit worden versterkt.

Een sfeervolle lichtbron

Ook lichtbronnen zelf verschillen nogal in het licht dat ze geven. De kleur van het licht kan bijvoorbeeld verschillen van helder wit tot warm geel. De sfeer die een lamp uitstraalt is dan ook voornamelijk afhankelijk van het aantal lumen en de kleur van het licht. Het is de kunst om precies de juiste hoeveelheid lumen te kiezen voor de totale oppervlakte van je ruimte. Hoe meer lumen, hoe meer licht een lamp afgeeft. Een lamp met veel lumen is dus bijvoorbeeld geschikt voor in de badkamer of bijkeuken, maar zal de sfeer in je woon- of slaapkamer waarschijnlijk niet ten goede komen.

Houd er bovendien rekening mee dat de hoeveelheid watt iets zegt over het energieverbruik. Zo verbruikt een halogeenlamp een stuk meer energie dan bijvoorbeeld een led lamp. Led lampen worden nog vaak geassocieerd met felgekleurde verlichting. Maar dit is tegenwoordig niet meer het geval. Met een ledlamp kun je hetzelfde warme licht bereiken als met iedere andere lamp – en ze verbruiken een stuk minder energie!

Dit gezegd hebbende kun je uiteraard ook kiezen voor led dimmers. Als je zeker wilt weten dat jouw ledlampen bijdragen aan de sfeer in je huis, is een dimmer een slimme keuze. Op die manier kun je zelfs de sfeer in huis veranderen wanneer je wilt!

Sfeerverlichting in jouw interieur

Natuurlijk wil je ook dat jouw verlichting bij je woonstijl past. Naast het armatuur heeft de warmte van het licht ook veel invloed op de uitstraling van een lamp. Zo zal een kroonluchter fantastisch staan in een klassiek interieur maar wanneer de kleur van het licht te helder is, komt het effect van de lamp niet over. Sterker nog, het kan alle moeite die je in de samenhang van jouw interieur hebt gestoken zelfs tenietdoen. Kies daarom altijd een lichtkleur die past bij de omgeving. Heb je een Scandinavisch en minimalistisch interieur? Dan is een heldere kleur helemaal geen verkeerde optie. Maar ga je voor een klassieke of romantische sfeer? Dan is een warmere tint toch aan te raden.

Geef een antwoord