Meer sfeer in huis met dimbare verlichting
TrendsWonen

Meer sfeer in huis met dimbare verlichting

1.58KViews

Verlichting speelt in iedere ruimte een zeer belangrijke rol. Hierbij kunnen we vooral aan praktische zaken denken, maar ook aan het creëren van meer sfeer. Als we meer sfeer in huis willen creëren, moet de verlichting hierop aangepast worden. Toch wordt dit nog dikwijls vergeten bij het maken van een lichtplan. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je op de hoogte bent van het effect dat een simpele lamp op een ruimte kan hebben. In dit artikel helpen we jou alvast een beetje op weg.

Het kiezen van de juiste verlichting is niet gemakkelijk. Zeker niet omdat je met heel veel verschillende facetten rekening moet houden. Wanneer je ’s avonds nog even een krantje wilt lezen of nog even wat werk af wilt maken is goed licht natuurlijk essentieel. Hierbij moet de lamp voldoende licht uitstralen. Als je echter lui op de bank hangt, kan een felle lamp als snel hinderlijk zijn. Daarom moet er in sommige ruimtes naar een flexibele oplossing gezocht worden. In dat geval bieden dimbare lampen de uitkomst. Toch is het dimmen van verlichting niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Het dimmen van deze lampen werkt anders dan die van conventionele lampen. Hoe dit in zijn werk gaat, leggen we uit in dit artikel.

Zijn LED lampen altijd dimbaar?

Dit is een vraag die regelmatig gesteld wordt in speciaalzaken. Heel gek is dat ook niet, want conventionele lampen zijn over het algemeen per definitie dimbaar. Bij LED verlichting is dit echter niet het geval. Alhoewel de meeste inbouw LED spots tegenwoordig dimbaar zijn, geldt dit zeker niet voor allemaal. Bovendien heb je een speciale LED dimmer nodig om het juiste resultaat te behalen. Wanneer je hier geen gebruik van maakt, kan de lamp kapot gaan. Dit wil je uiteraard voorkomen. Daarom moet je, voordat je een LED lamp aanschaft, eerst goed kijken of deze ook daadwerkelijk te dimmen is. Dit wordt altijd aangegeven bij het product. Wanneer dit niet aangegeven is, is het meestal ook niet mogelijk om de lamp te dimmen. Twijfel je? Neem dan contact op met de leverancier. Zo weet je zeker wat de mogelijkheden zijn en of je misschien beter voor een andere lamp kunt kiezen.

inbouw LED spots

Voordelen van dimbare LED verlichting

Dimbare LED verlichting beschikt over enorm veel voordelen. Het grootste voordeel is dat je de lichtsterkte naar wens kunt aanpassen. Hierdoor geniet je altijd van het perfecte licht. Of je nu een avondje gezellig met vrienden op de bank doorbrengt of aandachtig over het werk gebogen zit. De lichtsterkte sluit altijd aan op jouw wensen. Wist je dat je daarnaast ook nog eens veel energie kunt besparen met dimbare verlichting? Een LED lamp die regelmatig gedimd wordt, zal logischerwijs minder stroom verbruiken. Dit merk je niet alleen in je portemonnee, maar ook aan de levensduur van de lamp. Zo geniet je extra lang van de beste sfeermaker in jouw huis.

Geef een antwoord