Hoe ver hang je lampen uit elkaar?
TrendsWonen

Hoe ver hang je lampen uit elkaar?

7.2KViews

Bij een woning met een goed doordacht lichtplan zien we vaak meerdere lampen.  Van tafellampen tot hanglampen. De keuze is enorm! Deze lampen versterken elkaar om optimaal wooncomfort te realiseren. Het kopen van lampen lijkt vaak eenvoudig. Even snel naar een bouwwinkel of speciaalzaak en je koopt de lampen die je mooi vindt. Misschien kijk je zelfs wel online om van een nog groter gemak te genieten. Toch is het niet zo simpel als het lijkt. Als je lampen koopt ben je al gauw geneigd om op je eigen smaak af te gaan. Deze lampen vind ik mooi en daarom koop ik ze. Klinkt aannemelijk, nietwaar? Toch is dat niet de juiste beredenering. Natuurlijk wil het oog ook wat en moeten de lampen naar wens zijn, maar vergeet vooral niet om ook naar het groter geheel te kijken. Hoe versterken de lampen elkaar? Valt de één niet in het niet tegen het ander? Heb je echt wel zoveel lampen nodig? Zo ja, hoe ver hang je de lampen dan uit elkaar? Op die vragen proberen we in dit artikel antwoord te geven.

tafellamp woonkamer

Maak eerst een lichtplan

Voordat je lukraak de eerste winkel binnenloopt, raden wij aan om eerst een doordacht lichtplan op te stellen. Gebruik (of maak) een plattegrond van de ruimte en teken hierbij de meubels en stopcontacten in. Let ook op de elektriciteitskabels in het plafond.

Bepaal vervolgens de functie van de ruimte. Bij een eethoek zal je bijvoorbeeld naast sfeerverlichting ook functioneel licht nodig hebben. Zeker als je de eethoek ook vaak gebruikt om een krantje te lezen of een laatste hand aan je werk te leggen. In de woonkamer zal je naast basisverlichting ook sfeer- en misschien wel accentverlichting nodig hebben. Bedenk goed wat je allemaal doet in deze ruimtes en welke lichtbronnen er nodig zijn. Op basis van dat gegeven kan je een duidelijk lichtplan opstellen en weet je zeker dat je met voldoende lampen thuiskomt.

Hoe ver hang je de lampen uit elkaar?

Wanneer je meerdere lampen bij elkaar wilt hangen, is het wel verstandig om te weten hoeveel ruimte je ongeveer moet overlaten. Meerdere lampen naast elkaar zien we meestal boven een eettafel. Dit is handig wanneer je over een lange tafel beschikt en de verlichting gelijkmatig wilt verdelen. Om te bepalen hoe ver de lampen uit elkaar moeten hangen, dien je te kijken naar de grootte van de tafel, de lampen en van wat voor soort lichtbronnen er in de lampen gebruik wordt gemaakt. Bij een lange verticale tafel is het verstandig om een gelijke afstand tussen de hanglampen aan te houden. Zo wordt het licht beter verspreidt en geniet iedere zitplaats van voldoende licht.

hanglamp slaapkamer

Beschik je over een ronde of vierkante eettafel? Dan is één grote hanglamp in het midden van de tafel vaak voldoende om genoeg licht te creëren.

Maak je gebruik van traditionele halogeenlampen? Dan moet je ervoor zorgen dat er gemiddeld 30 centimeter afstand blijft tussen de andere lampen of voorwerpen. Halogeenlampen kunnen erg warm worden en daardoor kunnen voorwerpen of andere lampen smelten, iets wat zeer gevaarlijke situaties kan opleveren.

Geef een antwoord