Hoe Koel Je Jouw Huis In De Zomer
TrendsWonen

Hoe Koel Je Jouw Huis In De Zomer

826Views

Hoe koel je jouw huis in de zomer? Het is een terechte vraag om jezelf te stellen. Onze zomers worden steeds warmer en daardoor wordt het in huis ook snel warm. Maar wat kan je eraan doen om je huis koel te houden terwijl de temperaturen buiten flink oplopen? Wij geven je 5 handige tips voor een warme zomer waarbij de warmte buiten blijft!

Tip 1: Isolatie

Als je geen goed geïsoleerde woning hebt, kan je wel ophouden met je wens voor een koel huis. Een goed isolatie van je woning is zowel in de zomer als in de winter prettig. Het is hierbij vooral belangrijk dat de muren aan de buitenkant van de woning goed geïsoleerd zijn, want hierdoor houd je hete of juist koude lucht buiten en blijft het binnen koel of warm, afhankelijk van het seizoen. Met een goed geïsoleerde buitenmuur of met geïsoleerde spouwmuren kan je dus temperatuurverschillen opvangen. Ook het isoleren van je dak kan helpen. Een goede dakisolatie zorgt ervoor dat de hitte van je zon minder effect heeft op de temperatuur in huis. Vooral fijn als je bijvoorbeeld veel op zolder werkt, of wanneer je op zolders slaapt.

Tip 2: Airco

Hoe heter het buiten is, hoe warmer het binnen wordt. Dat is natuurlijk logisch. Niemand houdt van een heet huis, en daarom is een airco een goede oplossing. Een airconditioner voert warme lucht naar buiten af via een afvoerslang. Deze slang verbind je via het raam of via een deur met buiten. Doordat de warme lucht naar buiten wordt afgevoerd, blijft er binnen koele lucht over en wordt de temperatuur in huis weer aangenaam. Je hebt verschillende soorten airconditioning, zoals een mobiele airco die je kunt verplaatsen naar verschillende ruimtes in huis, of een vaste airco die op een vaste plek staat.

Tip 3: Ventilator

Eén van onze andere tips om warmte in huis tegen te gaan, is gebruik maken van een ventilator. Hoewel een ventilator er niet voor zorgt dat hete lucht naar buiten wordt afgevoerd, zorgt dit apparaat wel voor luchtcirculatie. Doordat de lucht gecirculeerd wordt, krijg je een aangenaam gevoel van verkoeling. Je hebt ventilatoren die klein van stuk zijn, waardoor ze geschikt zijn om bijvoorbeeld op je bureau te zetten. Andere ventilatoren zijn groter en kan je gebruiken om in de woonkamer te plaatsen en in de hele ruimte verkoeling te bieden. En wil je nog een handige tip weten? Door flessen met bevroren water voor een ventilator te zetten, win je een paar graden! De ventilator verspreid op deze manier namelijk ijskoude lucht en een lekker koel windje. Heerlijk voor een goede nacht slaap, of wanneer je thuis moet werken en je het lekker koel wil houden in de zomer.

Ventilator

Tip 4: Houd ramen en deuren dicht

Houd je ramen, deuren en rolluiken dicht om je huis koel te houden! Niet alleen wanneer je gaat slapen, maar ook overdag, want dan wordt het minder warm in huis. Het is misschien een voor de hand liggende tip, maar toch vergeten veel mensen dit en staan de tuindeuren bij veel mensen wagenwijd open op warme zomerdagen. Door ramen, deuren en zonwering niet open maar juist goed dicht te houden, houd je de warme lucht en de hitte van de zon namelijk overdag buiten en kan de binnentemperatuur behouden blijven. Als je het écht goed wil doen, doe je ook de gordijnen dicht, om het zonlicht buiten te houden. Hierdoor blijft het binnen lekker koel en houd je de warmte van een zomerse dag waar het hoort: in de tuin!

Tip 5: Groen dak

Het hebben van een groen dak helpt om je huis te koelen. Planten zorgen voor verkoeling, niet alleen wereldwijd, maar ook in jouw huis. Heeft jouw huis een plat dak? Maak daar dan een groen dak van, door planten op je dak te plaatsen. Vaak heb je het in dit geval over mossoorten, gras en kruiden. Dit isoleert wel tot 15% en helpt dus bij het koel houden van je woning op warme dagen. Dit is één van de meest eenvoudige én milieubewuste tips om je huis nog beter te koelen op hete dagen en warmte in huis tegen te gaan.

Geef een antwoord