Alcohol drinken wordt getolereerd in Nederland. We kijken er ook niet gek van op als de jongere generatie minimaal één keer per week stomdronken over straat wandelt. Hierdoor worden de gevolgen van een alcoholverslaving best wel onderschat of te laat opgemerkt. Want wanneer spreken we niet meer van ‘plezier drinken’, maar hebben we te maken met een heuse alcoholverslaving? Hoe herken je dat?
Bij een alcoholverslaving raakt men afhankelijk van het gevoel dat alcohol hun geeft. Door alcohol te drinken voelen we ons vaak (korte tijd) beter. Veel lachen, minder zorgen en minder piekeren zijn allemaal gevolgen van plezier drinken. Wanneer men alcohol echter gaat gebruiken om de dag door te komen, spreken we niet meer van plezier drinken. Op dat moment is diegene van de alcohol afhankelijk geworden.
Wanneer ben je verslaafd?
Dit is een vraag die niet eenvoudig te beantwoorden is. Het gaat immers niet direct om het aantal drankjes die worden gedronken, maar om hoe de persoon ermee omgaat. Als een persoon op de vroege morgen slechts één drankje nodig heeft om zich voor te bereiden op de dag, kan deze wel degelijk verslaafd zijn. Al gaat het maar om één glas, de persoon is afhankelijk van de alcohol. Zodra deze geen dag zonder kan en ontwenningsverschijnselen krijgt als er een glas wordt overgeslagen, spreken we van een verslaving. Een alcoholverslaving hoeft dus echt niet altijd te betekenen dat men stomdronken is en niet meer kan functioneren. Vaak zien we juist goed-functionerende alcoholisten die gewoon hun werk vervolgen en in contact staan met de buitenwereld.
Signalen van een alcoholverslaving
Een alcoholverslaving ontdekken is zeker niet gemakkelijk. Verslaafden zijn er altijd heel goed in om dit te verbergen. Bovendien hebben ze vaak ziet door hoe groot hun probleem is. Maar wat kan je doen als je denkt dat jouw dierbare met een alcoholverslaving worstelt? Natuurlijk wil je niet direct voorbarige conclusies treken en diegene als alcoholist bestempelen. Daarom zetten wij hieronder een aantal signalen van een alcoholverslaving voor jou op een rijtje. Let op: ook al komen meerdere signalen overeen, je kunt natuurlijk aan de hand van dit lijstje nooit met zekerheid zeggen dat het ook daadwerkelijk om een verslaving gaat.
- Doordringende alcoholgeur als je met deze persoon praat. Sommige alcoholisten zijn er heel goed in om dit te verbergen, maar als je goed oplet moet je dit kunnen merken.
- Bij alcoholisten zien we regelmatig een slechte uiterlijke verzorging. Ze worden het slachtoffer van de alcohol en verder doet niets er meer toe. Een verandering in uiterlijke verzorging kan dan ook een opvallend signaal zijn.
- Opgezwollen en rood gelaat
- Spraak – en coördinatiestoornissen zijn ook een duidelijk teken van een alcoholverslaving. Je merkt vaak dat mensen minder goed uit hun woorden kunnen komen, gek praten of sneller uit balans praten.
- De persoon raakt in een sociaal isolement. Hij zondert zich af en komt veel minder op openbare plekken.
Vermoed je dat jouw dierbare een alcoholverslaving heeft? Probeer dan eerst het gesprek met je dierbare aan te gaan. Wanneer deze geen gehoor geeft kun je een instantie inschakelen of contact opnemen met de huisarts. Ook zelf kan je in deze situatie wel wat (professionele) hulp gebruiken. In hoeverre instanties jouw dierbare kunnen helpen is afwachten. Het is helaas erg moeilijk om volwassenen tegen hun wil in te helpen. Je kunt dan ook niet meer doen dan de alcoholverslaving in kaart