TrendsWonen

Energie besparen is een ware trend

2.18KViews

Voorheen werd energie besparen als iets oudbolligs gezien. Je had gelijk het idee dat mensen stil stonden en niet mee gingen met de tijd. Je zag huizen zonder elektronische apparaten voor je, die enkel verwarmd werden met een houtkachel en verder ijskoud aanvoelden. Inmiddels is dat helemaal niet het geval en bleek jouw beeld van energie besparende woningen toch wel een beetje achterhaald te zijn. Sterker nog: je bent tegenwoordig een buitenstaander als je niet je steentje bijdraagt aan het milieu of zonder na te denken je oplader in het stopcontact laat zitten. Energie besparen is een ware trend en levert ook nog eens talloze voordelen op. Zo bespaar je extra geld en verhoog je het wooncomfort, daarnaast help je het milieu ook nog eens een handje. Iedereen blij, nietwaar? Ben je benieuwd naar manieren om op een snelle wijze energie te besparen? Wij geven je graag een aantal handige tips.

Stap over van energiemaatschappij

Je kunt alvast een heleboel geld besparen door enkel over te stappen van energiemaatschappij. Vaak blijven mensen een geruime tijd bij dezelfde leverancier steken, maar hierdoor lopen ze wel een aantal leuke acties en kortingen mis. In sommige gevallen loopt het verschil in tarief zelfs op tot wel 50 euro per jaar! Bedenk maar eens hoeveel extra leuke dingen je daarmee kunt doen. Natuurlijk is het een heel werkje om uit te zoeken welke energiemaatschappij het goedkoopst is in combinatie met jouw verbruik. De energievergelijker van Independer is hier een handige tool voor. Hiermee zie je in één oogopslag welke energiemaatschappijen goedkoper zijn. Bovendien sluit je met slechts enkele klikken van de knop al een geheel nieuw energiecontract af. Independer doet de rest! Hoe makkelijk is dat?

Zet ongebruikte apparaten uit

Ook in alledaagse dingen kan je enorm veel besparen. De meeste bespaartips op korte termijn zijn ook nog eens zeer gemakkelijk uit te voeren. Ben jij bijvoorbeeld iemand waarbij de opladers de hele dag in het stopcontact hangen? Leer jezelf dan aan om deze te verwijderen na gebruik. Zelfs als deze niet aangesloten zijn op een apparaat, kunnen ze nog om energie vragen. Dat kost je ongemerkt tientallen euro’s per jaar! Dit geldt ook voor ongebruikte apparaten, zoals televisies en computers. Enkel op stand-by zetten is niet voldoende. Zorg dat je de apparaten helemaal uitschakelt en maak tevens gebruik van speciale stekkerdozen om sluipverbruik tegen te gaan.

energie besparen huishoudelijke apparaten

Douche korter dan normaal

Het verwarmen van water kost heel veel energie. Als je bezig bent het besparen van energie is het ook belangrijk om je douchegewoontes onder de loep te nemen. Neem jij maar al te graag een douche en blijf je er geregeld veel langer onder staan dan gepland? Schaf dan een douchewekkertje aan. Deze geeft precies aan wanneer de douchetijd voorbij is en dat weerhoud je van het nemen van lange douches.

Gebruik energiezuinige lampen

Bij energie besparen is het onder andere belangrijk dat je efficiënt omgaat met de verlichting in huis. Schakel alle lampen uit bij het verlaten van het huis en koop een tijdschakelaar voor de verlichting buitenshuis, zodat je deze nooit kunt vergeten. Ook is het van cruciaal belang dat je weet van welke lampen er gebruikt wordt gemaakt in huis. Zo kan het kiezen voor energiezuinige lampen, zoals ledlampen of tl-verlichting, al enorm veel schelen per jaar.

 

 

Geef een antwoord