Een telefoonabonnement afsluiten met of zonder toestel
TrendsZakelijk

Een telefoonabonnement afsluiten: met of zonder toestel?

913Views

Loopt je huidige telefoonabonnement bijna of is je mobiele telefoon nodig aan vervanging toe? Dan is het slim om je alvast goed te oriënteren in de verschillende opties. De eerste beslissing die je moet maken is of je voor een los abonnement (Sim Only) of telefoonabonnement mét toestel kiest. Deze keuze schijnt voor veel mensen nog best wel lastig te zijn. Waar doe je goed aan? Wat is de goedkoopste beslissing? Wat zijn de voor- en nadelen van een telefoonabonnement met of zonder toestel? Wij zetten de verschillende opties voor jou op een rijtje.

De voor- en nadelen van een abonnement met mobiele telefoon

Een abonnement met mobiele telefoon kan zeer aantrekkelijk zijn. Je kunt over de nieuwste smartphone beschikken, zonder dat je in één klap een groot bedrag hoeft neer te tellen. Je betaalt simpelweg per maand een vast bedrag, waarmee je niet alleen de smartphone aflost maar ook de telefoonkosten betaalt. Dit kan verleidelijk zijn als je financieel wat minder ruim zit en toch over een nieuwe telefoon wilt beschikken. Bovendien vind je online eenvoudig de goedkoopste telefoonabonnementen met smartphone, zodat de keuze snel gemaakt is. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van deze beslissing?

Voordelen van een abonnement met mobiele telefoon  

  • Het grootste voordeel van deze combinatiedeal is dat je het aankoopbedrag van de smartphone niet in één keer hoeft te betalen. Dit kan prettig zijn als je op dit moment niet over voldoende financiële middelen beschikt en toch een nieuwe smartphone wilt aanschaffen.
  • Uit onderzoek van de Consumentenbond uit 2017 blijkt dat mensen, door een goede combinatiedeal te sluiten, heel veel geld kunnen besparen. Zeker als ze voor een ouder model kiezen. Hierbij moet er echter wel voldoende research gedaan worden. Als je goed vergelijkt, kun je een stuk goedkoper uit zijn. Bovendien ben je vaak ook goedkoper uit als je dit via een webshop regelt. Zij ontvangen een toeslag van de provider als ze een nieuwe abonnee introduceren. Daardoor is het voor hun mogelijk om te stunten met hun prijzen.

Voordelen van een abonnement met mobiele telefoon  

Nadelen van een abonnement met mobiele telefoon  

  • Bedenk goed dat een telefoon met abonnement natuurlijk niet gratis is. Je moet de telefoon (inclusief rente) aflossen gedurende de looptijd van het abonnement. Hiervoor betaal je een vast bedrag per maand. In de meeste gevallen ben je op de lange termijn duurder uit dan als je het toestel los had gekocht.
  • Een abonnement met mobiele telefoon zorgt ervoor dat je over minder vrijheid beschikt. Je kunt niet zomaar wisselen van mobiele telefoon. Deze moet je echt gedurende één tot twee jaar in jouw bezit houden. Ook als deze stukgaat of gestolen wordt, zal je de abonnementskosten plus aflossingskosten moeten blijven betalen. Hierdoor is het mogelijk dat je voor dubbele lasten komt te staan.

De voor- en nadelen van een Sim Only abonnement

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het toestel los te kopen en deze te combineren met een Sim Only abonnement. Je betaalt dan enkel maandelijks de abonnementskosten en schaft de smartphone los aan. Maar wat zijn de voor- en nadelen als je een los toestel in combinatie met een Sim Only abonnement aanschaft?

Voordelen van een los toestel met Sim Only abonnement

  • Door voor een los toestel met Sim Only abonnement te kiezen, bespaar je eenvoudig op extra maandelijkse kosten. Hierdoor ben je op de lange termijn vaak goedkoper uit.
  • Sinds 2019 wordt ieder telefoonabonnement met mobiele telefoon bij de BKR geregistreerd. Door een toestel zelf aan te schaffen, voorkom je dat dit als lening wordt beschouwd.
  • Je beschikt over veel meer keuzevrijheid en kan wanneer je wilt van mobiele telefoon wisselen. Bijvoorbeeld omdat jouw smartphone niet naar behoren werkt of omdat er een nieuw model op de markt verschijnt.

Voordelen van een los toestel met Sim Only abonnement

Nadelen van een Sim Only abonnement met los toestel

  • Je moet direct een groot aankoopbedrag betalen. Hierdoor moet je wel over voldoende spaarreserves beschikken.
  • Het is belangrijk om de verschillende opties goed te vergelijken. Anders kan het zomaar zo zijn dat je uiteindelijk duurder uit bent dan als je een abonnement met mobiele telefoon aanschaft.

Geef een antwoord