Een duurzame tuin
TrendsWonen

Een duurzame tuin: zo makkelijk is het!

968Views

Je tuin duurzaam maken was nog nooit zo makkelijk. Je kiest wat andere planten, koopt tuinmeubelen van natuurlijke materialen of je gebruikt regenwater in plaats van kraanwater om je planten water te geven. Dat klinkt easy peasy lemon squeezy, toch?

Duurzame planten

Ja, die bestaan! In plaats van je winkelkarretje vol te laden met mooie bloemen die maar een keer bloeien, is het duurzamer om voor planten te kiezen die langer meegaan. Zo hoef jij niet elk jaar nieuwe planten te kopen. Ook kan je voor inheemse plantensoorten kiezen, dus planten die in jouw omgeving groeien. Dit bespaart de CO2-uitstoot die wel ontstaan als jij kiest voor exotische planten die vervoerd moeten worden vanuit een ander land.

Water besparen

Aangezien het Nederlandse weer voornamelijk uit regen bestaat, kan je dat net zo goed gebruiken om je planten water te geven. Hierbij kan je zodra het regent, het water opslaan in een regenton. Als je het hightech wilt maken kan je ook nog een pompsysteem en sprinklers eraan verbinden, zodat de planten worden besproeid. Dat is minder werk en een stuk voordeliger dan elke dag je gieter bijvullen met water uit de kraan.

Natuurlijke materialen

Laat de leuke loungeset gemaakt van kunststof achterwege en kies voor tuinmeubelen van natuurlijke materialen, zoals fsc hout. Je tuinmeubelen kunnen er nog steeds zo glamoureus uitzien als je wilt, het enige verschil is het materiaal. Je kan ook het metalen hek van je tuin vervangen door een haag als beschutting. Een tuinhuis van fsc hout in je tuin is ook heel duurzaam. Naast het feit dat het tuinhuis van fsc hout is gemaakt, beschikt het namelijk ook over duurzame dakplaten die bestand zijn voor verschillende weersinvloeden. Ook zal een goedwerkende dakgoot bij je tuinhuis ervoor zorgen dat de planken nog jaren meegaan.

Composteren

Je eigen DIY-project: composteren! Het is heel simpel. Je hebt als eerste een compostvat nodig waar je al je tuinafval in stopt. Daarna moet je zorgen dat je het tuinafval in delen in het compostvat stopt en het type afval ook varieert. Wat je met composteren kan bereiken? Het is duurzaam omdat je je eigen bodemverbeteraar hebt gemaakt. Compost verbetert de bodem omdat het van organisch materiaal is gemaakt.

Met deze tips heb jij simpel en snel een duurzame tuin!

Geef een antwoord