TrendsWonen

3 trends en ontwikkelingen in de bouw

3.78KViews

De bouwsector blijft groeien. Begin 2015 zagen we een enorme groei in de vraag naar bouwwerkzaamheden. Dit had vooral te maken met de woningmarkt die jarenlang in het slop zat en hier plotseling weer uit leek te komen. Ook in 2016 zette deze groei door. In 2017 en 2018 zagen we dat er nog steeds sprake was van groei, maar het groeitempo wel afnam. Doordat de bouwsector bezig is met een inhaalslag, zien we dat de vraag naar goede bouwlieden toeneemt. Ook het aanbod stijgt hierdoor. Dit heeft een positief effect op de werkzaamheden in de bouw. Doordat de concurrentie door deze ontwikkeling steeds groter wordt, moeten ondernemers binnen de sector met nieuwe innovatieve ideeën komen. Hierdoor zien we dat de bouwsector steeds meer veranderd.

Ben jij benieuwd naar wat er nu speelt in deze sector en wat de vooruitzichten voor het komende jaar zijn? Wij zetten de 3 belangrijkste trends en ontwikkelingen in de bouw voor jou op een rijtje.

1. Aandacht voor het welzijn van werknemers

Bouwbedrijven zijn steeds vaker bezig met het welzijn van de werknemers. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken hoe de productieprocessen veiliger en minder arbeidsintensief kunnen worden gemaakt. Ook de veiligheid op de bouwplaats is een terugkerend thema. In de bouwsector vinden nog steeds de meeste fatale ongelukken plaats. In 2018 waren er opnieuw 20 dodelijke slachtoffers te betreuren. Vaak zijn dit ongelukken die door meer kennis over de werkzaamheden en veiligere omstandigheden voorkomen hadden kunnen worden. De aandacht op de bouw verplaatst zich dan ook naar de kennis, het welzijn en de veiligheid van de werknemers.

Bovendien zien we dat er meer voorzieningen op bouwterreinen worden geplaatst. Zo is vrijwel iedere bouwterrein tegenwoordig uitgerust met een bouwkeet. Hierdoor genieten bouwlieden vaker van rustmomentjes.

duurzaamheid bouw

2. Duurzaamheid

In 2019 speelt de term ‘duurzaamheid’ in iedere sector een belangrijke rol. Toch is dat bijna niet te vergelijken met de overheersende rol van duurzaamheid in de bouwsector. Dit heeft meerdere oorzaken. De verduurzaming van de bestaande woningvoorraad en kantoren wordt continu gestimuleerd door de overheid en vervolgens ook de gemeentes in ons land.

Zo worden nieuwbouwwoningen tegenwoordig steeds duurzamer gebouwd en kiezen huiseigenaren vaker voor duurzame verbouwingen. Hierdoor neemt de vraag naar duurzame ondernemers toe. Ondernemers die alleen maar gebruikmaken van duurzame materialen en veel kennis hebben vergaard over het verduurzamen van bestaande woningen en panden. Die ondernemers genieten tegenwoordig van een fijne concurrentiepositie binnen de bouwsector.

3. Meer vraag naar technisch geschoolde arbeiders

De robotisering speelt een belangrijke rol in de bouwsector. Steeds meer werkzaamheden kunnen door robots uitgevoerd worden. Deze machines kunnen de fysieke belasting in de bouwsector drastisch verminderen, waardoor het aantal arbeidsongeschikten in de bouw ook zal dalen. Bouwlieden hoeven echter niet bang te zijn dat hun baan wordt overgenomen door robots. Ook zij blijven een belangrijke rol spelen, maar zullen een andere positie innemen. Zo is het belangrijk dat zij de robots op de juiste manier weten aan te sturen. Doordat de volledig geautomatiseerde bouwplaats steeds meer binnen handbereik komt te liggen, groeit ook de vraag naar technisch geschoolde arbeiders.

 

 

Geef een antwoord