tuintrends 2019
TrendsWonen

De tuintrends van 2019

1.66KViews

Omdat de laatste jaren het klimaat drastisch aan het veranderen is, is het verstandig om bij het aanleggen van je tuin daar rekening mee te houden. We hebben steeds vaker te maken met een langdurige droogte zoals we gezien hebben in 2018. Wanneer het een keer in zo’n periode regent, hebben we te maken met stortbuien. Houd je er geen rekening mee bij het aanleggen van je tuin dan zullen veel planten het moeilijk kunnen overleven. We kunnen concluderen dat 2018 een pittig jaar was wanneer het om onze tuinen gaat. De langdurige droogte en daardoor dus watertekort hebben hun sporen nagelaten. Het klimaat is wel degelijk aan het veranderen. Wanneer je een tuinliefhebber bent, is het verstandig om de kwaliteit van je tuin regelmatig te controleren. Kijk naar de voedingswaarde van je grond en het toepassen van een juiste beregening.

Wateroverlast

Ondanks dat we rekening moeten houden met de droogte is wateroverlast zeker een belangrijk aspect. Er valt vaker veel regen in een korte periode. De ondergrond zal het water moeilijker doorlaten en filteren. Er blijven daardoor plassen in de tuin staan. Planten gaan gemakkelijker rotten en ook het gazon loopt schade op. Bij het aanleggen van je tuin kun je daar rekening mee houden. Je kunt ervoor zorgen dat je zorgt voor een tijdelijke wateropvang. Daarvoor zou je filtratiekratten kunnen gebruiken. Ook is het belangrijk dat je zorgt dat je grondstructuur wordt verbeterd. De grond moet goed waterdoorlatend worden. Het is ook mogelijk om afvoergoten te gebruiken voor de afvoer van het hemelwater en eventuele drainage toepassen.

De bestrijding van het onkruid

Wie een tuin heeft, weet uit ervaring dat het bestrijden van onkruid een steeds terugkerend probleem is. RoundUp, een onkruidbestrijdingsmiddel dat we gebruikten om bestrating schoon te krijgen, mag niet meer worden gebruikt. Je ziet het tegenwoordig wel vaker terug in winkels, maar dat is in een zeer verdunde oplossing. Tegenwoordig kunnen we het onkruid verbranden of met heet water. Wanneer je nog een tuin moet aanleggen, kun je tussen de tegels het beste voegen, zodat er geen vuil in kan groeien. Het zaad wat normaal tussen de tegels gaat zitten kan dus niet meer ontkiemen.

onkruid tegels

 

De tuintrend van 2019

Tegenwoordig hebben de meesten veel minder belangstelling voor een tuin dan vroeger het geval was. Zij die een tuin willen aan laten leggen kiezen over het algemeen voor een onderhoudsvrije tuin. Ze willen niet in een tuin werken, maar ervan genieten. Wanneer ze na een dag van hard werken thuiskomen, willen ze in de tuin zitten met een hapje en een drankje om op die manier tot rust te komen. Ze willen in de tuin een loungehoek. Ze kunnen daar onder een afdak lekker met vrienden en kennissen de avond doorbrengen tijdens warme zomerdagen. Voor de vloer worden vlonderplanken van composiet gebruikt. Bij het gebruik van vlonderplanken composiet zul je niet zo snel koude voeten krijgen dan wanneer er gebruik gemaakt wordt van tegels. Ook doen vlonderplanken composiet warmer aan. Bij een loungehoek is het verstandig om een warmtebron bij te gebruiken. Dat kan zijn een vuurtafel waarbij de warmte naar alle zijden wordt uitgestraald.

vlonderplanken composiet

Een moderne tuin heeft over het algemeen weinig onderhoud. Er wordt veel gebruik gemaakt van tegels en bloempotten. Wanneer je van bloemen houdt, kun je daarvoor gebruik maken van bloempotten die je tuin opfleuren en borders. Is je tuin groot genoeg dan is een vijver met een kabbelend beekje een echte aanrader. Het lijkt dan of je in de natuur zit. Bij de aanleg van de tuin is het tegenwoordig zo dat het onderhoud ervan tot een minimum wordt beperkt. Alleen het genieten ervan staat bovenaan.

Geef een antwoord