De voordelen van witte houtpellets
TrendsWonen

De voordelen van witte houtpellets

1.1KViews

Wanneer je op houtpellets stookt, zal je mogelijk de discussie al eens hebben gehad over de verschillen tussen witte en bruine houtpellets. Je zal het er mogelijk wel over eens zijn dat het stoken met witte houtpellets meer voordelen kent ten opzichte van donkere pallets. Maar wat zijn nu precies de voordelen van witte houtpellets? In dit artikel nemen we de voordelen met je door. En zullen we deze afwegen tegen het gebruik van donkere pallets.

Asgehalte

Het asgehalte zijn de overblijfselen van een pellet in de vorm van as. Een bruine pellet zal meer asafval geven. Witte pellets zullen slechts een heel klein beetje as achterlaten. En hierdoor hoef je jouw kachel minder vaak schoon te maken. Met bruine pellets is het zo dat het écht nodig is om je kachel na het stoken schoon te maken. Waarbij dit bij bruine pellets niet altijd het geval hoeft te zijn.

Roet na het stoken

Ook zal het stoken met bruine houtpellets meer roet achterlaten op de ruit van je kachel. Na het stoken zal de ruit van je kachel dus viezer zijn dan wanneer je witte houtpellets gebruikt. Dit probleem is op te lossen door het schoon te maken met een doekje. Maar mocht je dit niet graag doen, dan kun je dus beter witte pellets gebruiken.

Kent het alleen voordelen?

Het gebruik van witte pellets kent dus zeker voordelen. En dit heeft voornamelijk te maken met hoe schoon je kunt stoken. Je hoeft je kachel namelijk veel minder vaak schoon te maken dan bij bruin stookhout. En omdat het reinigen van je kachel nu eenmaal tijd kost, is dit erg handig.

Toch zitten er wat kleine nadelen aan het gebruik van witte houtpellets. Wanneer je het vergelijkt met donke houtpellets, geeft het namelijk minder warmte af. Is het écht koud? Dan kun je ervoor kiezen om voor donker hout te gaan. Maar stook je voor de gezelligheid en is het niet extreem koud, dan volstaan witte houtpellets prima. Daarnaast zijn donkere houtpellets goedkoper dan de witte variant.

Zoals je ziet kent het gebruik van witte houtpellets een aantal voordelen. Maar kent het vergeleken met donker hout ook zeker z’n nadelen. Afhankelijk van jouw situatie kun je bepalen wat de beste keuze voor je is. Wil je weinig tijd kwijt zijn aan onderhoud van je kachel? En wil je vaak stoken, onder andere voor de gezelligheid? Dan zijn witte houtpellets een goede keuze.

Maar als de prijs en duurzaamheid belangrijk voor je zijn, kun je ook kiezen voor de donkere variant. Maar waar je ook voor kiest. Uiteindelijk is het heel belangrijk dat je pellets van goede kwaliteit zijn. Probeer dus te achterhalen of je pellets daadwerkelijk zuiver zijn geproduceerd. En dat er ook geen gebruik wordt gemaakt van allerlei andere materialen. Je kunt het beste je inkopen doen bij een gerenommeerde aanbieder. Zo weet je zeker dat de pellets eerlijk en juist zijn geproduceerd. En dat je het juiste product in huis haalt. Weet je nog niet zeker welk materiaal het beste bij je past? Dan kun je ook contact opnemen met je leverancier voor het juiste advies.

 

Geef een antwoord