De 3 grootste nadelen van torrenting en hoe deze te omzeilen
Algemeen

De 3 grootste nadelen van torrenting en hoe deze te omzeilen

372Views

De 3 grootste nadelen van torrenting en hoe deze te omzeilen

Bestanden kun je op meerdere manieren downloaden. Soms zijn ze in het geheel op het internet te vinden en een andere keer moet je ze via torrents op jouw computer of laptop binnenhalen. Een torrent is eigenlijk een soort informatiebestand waarin staat waar op het netwerk het bestand dat je wilt binnenhalen te vinden is. Het betreft hier peer-to-peer downloads. Oftewel, torrenting is het uploaden en downloaden van bestanden tussen individuele computers, en dus niet via een enkele, centrale server. Torrenting mag dan wel grotendeels gratis zijn, er kleven ook behoorlijk wat nadelen aan. Hieronder willen we de drie grootste nadelen van torrenting toelichten. Ook willen we een tip geven hoe je deze kunt omzeilen. Lees snel verder!

Je bent heel erg afhankelijk van het aantal seeds en peers

Of je een bestand volledig en compleet kunt binnenhalen op jouw eigen computer of laptop is heel erg afhankelijk van het aantal seeds en peers. Hoeveel seeds en peers een bepaald bestand heeft, hangt vervolgens weer grotendeels samen met de populariteit van het bestand. Je kunt je vast wel voorstellen dat een nieuw album van een bekende popgroep gewilder is dan een plaat van een onbekende Nederlandse zanger uit de jaren 90. Deze laatstgenoemde zal dan ook een stuk minder of misschien wel helemaal geen seeds en peers hebben. Wil je deze niet zo populaire plaat downloaden? Dan gaat het je helaas niet lukken. Om een bestand succesvol te kunnen downloaden heb je namelijk voldoende seeds en peers nodig.

De downloadsnelheid ligt vaak laag en kan behoorlijk fluctueren

Start de torrent, wellicht na een twijfelachtig moment, eindelijk met downloaden? Dan is het nog maar afwachten hoe snel dit gaat. Ook de downloadsnelheid hangt weer samen met de beschikbaarheid van de seeds en peers. Hoe minder actieve seeds en peers, hoe lager de snelheid van het binnenhalen. Dit maakt dan ook dat de downloadsnelheid behoorlijk kan fluctueren. Op het ene moment kan het downloaden vlotter verlopen dan op het andere moment.

Soms blijkt na uren downloaden het bestand niet compleet te zijn

Is het einde na uren downloaden eindelijk in zicht, blijkt het bestand niet compleet te zijn. Of een bestand compleet is of niet, merk je vaak helaas pas helemaal aan het einde van een download. In het begin lijkt het dan allemaal voorspoedig te verlopen, tot de download ineens stagneert. Heb je uren zitten wachten voor niets…

Oplossing: bestanden downloaden via het stabiele Usenet

Er zitten dus behoorlijk wat haken en ogen aan het downloaden via torrents. Met het Usenet heb je echter van bovengenoemde zaken totaal geen last. Ook via het Usenet kun je al jouw favoriete muziek, films, series, boeken en dergelijke downloaden. Je betaalt hier wel voor, maar dan kun je ook vertrouwen op complete bestanden die bovendien snel en stabiel downloaden. Alles staat op een centrale, vergrendelde server. Hierdoor heb je altijd toegang tot de bestanden en ben je niet meer afhankelijk van anderen die het bestand uploaden. Kijk eens bij Usenet Vipernews voor meer informatie.

Geef een antwoord