TrendsVrije Tijd

Budgettips voor elk huishouden: hoe bespaar jij?

1.48KViews

De laatste tijd zijn we steeds bewuster gaan leven. We denken meer aan het milieu, aan onze gezondheid en natuurlijk ook op onze inkomsten en uitgaven. Dit blijkt onder andere uit dit onderzoek van het CBS. Soms is het nog wel lastig om oude patronen te doorbreken en dus bewuster om te gaan met de inkomsten en uitgaven. Gelukkig zijn er genoeg life hacks om op een meer verantwoorde manier om te gaan met geld. In dit artikel staan een aantal inzichten gedeeld hoe jij beter op de uitgaven kan letten.

Tip 1: boodschappen doen bij de prijsvechters

Het is natuurlijk fijn om de boodschappen bij een duurdere supermarkt te kopen. Bijvoorbeeld de Albert Heijn heeft een groot assortiment en dan kun je in ene keer al je boodschappen inslaan. Toch is het niet de voordeligste optie, want de prijzen zijn een stuk hoger dan bij prijsvechters zoals de Aldi. Je bespaart al flink op je maandelijkse boodschappen door de meest benodigde producten bij de Aldi te kopen. Voor de smaak hoef je het ook niet te laten, want de producten bij de Aldi zijn echt prima van kwaliteit. Ben je op zoek naar A-merken of unieke producten die ze niet bij de Aldi verkopen, dan kun je alsnog naar een andere supermarkt. Het lijkt misschien een beetje omslachtig. Toch bespaar je al snel een paar tientjes per maand door deze aanpak.

boodschappen doen bij de prijsvechters

Tip 2: laat de auto wat vaker staan

Als je een auto voor de deur hebt staan, is het erg verleidelijk om deze voor elk ritje te pakken. Dit is wel een dure aangelegenheid en vaak ook helemaal niet nodig. Maak met jezelf de afspraak dat je de auto pas pakt als de rit bijvoorbeeld vijf kilometer of meer is. Voor de kleinere ritten kun je beter met de fiets of het openbaar vervoer. Dit scheelt aanzienlijk in de benzinekosten. Ook slijt je auto minder snel, dus grote kans dat je dan ook minder betaalt voor je APK-keuring. Het beste advies is om echt meer te fietsen of te wandelen. Dat is het allergoedkoopste en ook heel goed voor het milieu en je gezondheid. Tel uit je winst!

Tip 3: eet met vrienden bij jou thuis

Uit eten gaan in een restaurant is leuk, omdat je dan op je wenken wordt bediend. Je hoeft immers zelf niet te koken en de vaatwasser in te ruimen. Dat scheelt stress en inspanning, maar zo ben je niet besparend bezig. Eet je toch graag met vrienden? Dat kun je leuk en makkelijk oplossen door gezellige avondjes bij jou of je vriend(in) thuis te plannen. Spreek met elkaar af dat je deelt in de kosten en dat je samen kookt en de afwas doet. Het scheelt vaak een rib uit je lijf en zo zit je ook niet in je eentje met alle afwas aan het einde van de avond. Een etentje thuis biedt ook meer privacy, zodat je ook eerder tot betere gesprekken komt. Dit zal de vriendschap alleen nog maar versterken. Hoe fijn is dat?

eet met vrienden bij jou thuis

Tip 4: let op je maandelijkse verbruik

In de wintermaanden is het verleidelijk om de verwarming hoog te zetten en lekker warm en lang te douchen. Helaas zie je dit aan het einde van de maand terug op al je rekening. De verwarming kun je wat lager houden door simpelweg een extra laag kleding aan te trekken of door gebruik te maken van een dekentje op de bank. Sta je te lang onder de douche? Stel dan een wekker in dat je maar tien minuutjes onder de douche mag staan. Als je normaal gesproken 20 minuten onder de douche staat, scheelt dit toch weer de helft aan kosten aan je verbruik van water.

We hebben vast nog niet alle tips om te besparen gedeeld. Hoe bespaar jij? Laat het ons weten in de comments.

Geef een antwoord