belang goede verlichting kantoor
TrendsZakelijk

Het belang van goede verlichting op kantoor

1.83KViews

We weten allemaal hoe belangrijk het is om de juiste verlichting in huis te halen. De kleur, temperatuur en intensiteit van het licht spelen allemaal een belangrijke rol voor het sfeergehalte in huis. Maar hoe zit dat bij het inrichten van een kantoor? Verlichting is van essentieel belang om goed te kunnen werken. Maar wat is het effect van licht op kantoor? En heeft jouw keuze voor een bepaalde lichtbron effect op de productiviteit van de werknemers?

Koel licht verhoogt de productiviteit

Na uitgebreid onderzoek is gebleken dat de productiviteit van werknemers stijgt bij een licht kantoor. Hoe lichter het kantoor, des te alerter is het personeel. Dit heeft veel te maken met de invloed van licht op de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Door de jaren heen zijn mensen gewend geraakt aan kunstmatig licht. Voor die tijd leefden we zonder klok, gingen we af op het licht. Als het donker werd, nam een bepaald hormoon in ons lichaam af en voelden we ons slaperig. Ons lichaam gaf aan dat het tijd was om te slapen. Bij het daglicht voelden we ons opeens veel energieker en kregen we kracht en zin om iets te doen. Inmiddels ligt dit anders. Nu we gebruik kunnen maken van innovatieve lichtbronnen, kunnen we de hoeveelheid licht in huis en op de werkvloer beïnvloeden. Hierdoor zullen werknemers tijdens de wintermaanden minder moe op kantoor komen en ook minder snel vermoeid raken als de zon vroeg ondergaat. Het is dan ook van belang dat er op de werkvloer altijd een kunstmatig licht aanwezig is. Een nagebootst ‘daglicht’ kan de productiviteit van de werknemers positief beïnvloeden en voorkomt dat werknemers in sluimertoestand achter het bureau zitten als het buiten nog donker is.

licht kantoor verhoogt productiviteit

Een warme en huiselijke sfeer

Terwijl we overal lezen over de noodzaak van koel licht in een werkruimte, wordt er toch ook nog vaak gebruik gemaakt van warm licht op kantoor. Waarom is dit dan? Is dit überhaupt wel handig? Het antwoord is ja! In sommige gevallen is het zeer verstandig om voor warme lichtbronnen te kiezen. Niet zozeer om de productiviteit te verhogen, maar wel om een huiselijke en warme sfeer te creëren. In sommige ruimtes op kantoor is dit noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan de ontvangstruimte of koffieruimte. Dit zijn plekken waar het fijn is om te genieten van een warme en huiselijke sfeer. Even tot rust komen of cliënten in een prettige setting ontvangen. In dat geval mag warm licht niet ontbreken. Naast warm licht zijn er nog meer invloeden die een prettige, warme en huiselijke sfeer beïnvloeden. Je kunt bovendien de huiselijke sfeer verhogen met goede kantoormeubelen. Bekijk hier kantoormeubelen voor een fijne ergonomische werkhouding. Zo verhoog je binnen mum van tijd de productiviteit en daarmee dus ook de sfeer op kantoor. Creëer alternatieve werkplekken om alleen of samen te werken. De hele dag in dezelfde ruimte werken werkt voor veel mensen demotiverend. Zo kun je bijvoorbeeld ruimtes creëren waar je in stilte kunt werken of dat er juist ruimte is voor discussie.

Energiezuinige lampen

Natuurlijk moet je als werkgever ook rekening houden met het prijskaartje van de kantoorinrichting. Niet alleen de aanschafkosten zijn hierbij belangrijk, maar ook het energieverbruik van de lampen. Tegenwoordig wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van ledlampen op kantoor. Deze bieden talloze voordelen voor het personeel en de werkgever. Wij zetten de voordelen hieronder op een rijtje:

  • Lagere energiekosten
  • Langere levensduur
  • Lichtkleur is aan te passen op behoefte en vraag van het personeel
  • Geen flikkeringen

Kom je er zelf niet uit? Dan is het verstandig om je te laten adviseren door specialisten. Zij denken graag met je mee en komen met een oplossing op maat voor jouw kantoorinrichting!

Geef een antwoord