Alles over verlichting
TrendsWonen

Alles over verlichting: weetjes & tips

1.37KViews

Verlichting is onmisbaar in iedere woning. Toch is het kopen van verlichting niet zo gemakkelijk als het lijkt. Het aanbod is immers reuze. Gaan we dan enkel af op onze eigen smaak? Vaak wel, maar ben je ook op de hoogte van de trendy eigenschappen van de moderne lamp? Ken je al de belangrijkste weetjes over verlichting en weet je precies hoe je een lampenkap van Collectione.shop in jouw woning verwerkt? Nee? Lees dan snel verder! In dit artikel lees je alles over verlichting en geven we enkele handige tips & weetjes. Bekijk op de webshop Collectione.shop.

Lichtplan maken

Schaf nooit zonder een lichtplan nieuwe verlichting aan. Een lichtplan is noodzakelijk om de juiste sfeer in huis te creëren. Zeker bij een verhuizing of make-over van de woning, komt een lichtplan van pas. Gebruik hiervoor de plattegrond van de ruimte die je wilt verlichten. Waar zijn de stopcontacten? Welke lampen heb je sowieso nodig? Wat is het doel van die verlichting? Is een hanglamp verstandig? Natuurlijk is basisverlichting van groot belang, maar waar is een woning zonder de nodige sfeer- en accentverlichting? Zorg voor een goede combinatie van meerdere lichtsoorten, zo creëer je een optimaal lichtval binnen de woning.

Vind je het lastig om een duidelijk lichtplan op te stellen? Breng dan een bezoekje aan een speciaalzaak of bespreek met de aannemer de mogelijkheden. Zij weten je precies te vertellen wat essentieel is in jouw woning. Dan is het shoppen voor nieuwe verlichting een stuk eenvoudiger.

lichtplan wonen

Is het mogelijk om elke lamp in vochtige ruimtes te gebruiken?

Dit is een vraag die heel vaak gesteld wordt en niet eenvoudig te beantwoorden is. De meeste mensen denken dat iedere lamp over dezelfde kwaliteiten beschikt. Als deze lamp voor de woonkamer geschikt is, kan deze ook in de keuken, badkamer of vochtige garage gebruikt worden. Waarom niet?

Helaas werkt dit niet zo. Niet alle lampen zijn even goed bestand tegen vocht en stof. Er zijn dan ook speciale lampen op de markt verkrijgbaar voor vochtige ruimtes. Hier moet je dan ook wel degelijk rekening mee houden tijdens de aanschaf van nieuwe verlichting. Hierbij is het belangrijk dat je op de IP-waarde van de lamp let. Het eerste cijfer vertelt je iets over bescherming bij val of stoten, het tweede cijfer over de waterdichtheid van de lamp. Hoe hoger het tweede cijfer is, des te beter deze bestand is tegen vochtige ruimtes.

Meer sfeer in huis

Lampen zijn onmisbaar in iedere woning, maar niet alleen uit praktische redenen. Het zijn ook nog eens onmisbare sfeermakers. Met een prachtige lamp kan jij een waar statement maken. Let daarom niet alleen op het aantal lumen of het soort lamp dat je gebruikt, maar ook op de armatuur. Een kroonluchter kopen bij collectione.shop staat bijvoorbeeld garant voor meer sfeer in huis. Haal hier je voordeel uit om je huidige woning een sfeerboost te geven!

plafonniere kopen

Lamp kapot: mag deze gewoon in de prullenbak?

Natuurlijk komt het wel eens voor dat een lamp kapot gaat of onverhoopt breekt door een valpartij. Maar mag je deze gewoon bij het huisvuil gooien? Bij gewone hallogeen- en gloeilampen mag dit wel. Al wordt er nog steeds aangeraden om ze bij een lampen inzamelpunt te brengen, dit is echter niet per se nodig.

Spaar- en ledlampen moeten echter wel naar het Klein Chemisch Afval gebracht worden. Deze bevatten schadelijke stoffen die veel schade aan het milieu kunnen aanrichten. Draag daarom je steentje bij aan het milieu en gooi deze lampen op een verstandige manier weg.

Geef een antwoord