cognac 2020
TrendsVrije Tijd

Aan de cognac in 2020: dit ouderwetse drankje is weer helemaal hip

1.18KViews

Je zou het niet zeggen, maar cognac is eigenlijk wijn. Het is een dubbel gedistilleerde brandewijn waar echte liefhebbers rustig van kunnen genieten. Cognac wordt meestal gedronken bij een goede maaltijd. Ook op speciale momenten in het leven wordt er cognac gedronken. In oude films gaat een bel cognac meestal gepaard met een sigaar. Dit drankje lijkt van vervlogen tijden, maar dat is gelukkig niet meer zo. In 2020 is cognac weer helemaal hip dankzij een aantal beroemdheden. In dit artikel lees je de ins en outs over het imago door de jaren heen van deze mooie drank.

Hoe wordt cognac gemaakt?

In cognac zitten verschillende druifsoorten. Het ligt er een beetje aan van welk merk je de cognac koopt. De hoofdmoot waar de cognac uit bestaat is de Ugni Blanc druif. Cognac is dus eigenlijk een gedistilleerde witte wijn. Soms kent een cognac zelfs een dubbel destillaat. Het destilleren vindt plaats in een rode koperen ketel. Na de eerste destillatie volgt een tweede en daarna nog een fermentatieproces. De vloeistof van het tweede destillaat is waar de cognac van wordt gemaakt. Dit drankje wordt gerijpt in vaten van eikenhout, voor minimaal 2,5 jaar. Het rijpingsproces in de vaten zorgt voor de specifieke smaak van elke cognac soort. De samenstelling van het hout van de vaten is daarom ook erg belangrijk.

Hoe wordt cognac gemaakt

De status van de bekende cognachuizen

De mooiste en bekendste cognac soorten komen vooral van vier grote families. Dit zijn klinkende namen als Remy Martin, Cointreau, Hennessy en Courvoisier. Allen kennen hun oorsprong in de Charente streek. Cognac is vernoemd naar de stad met dezelfde naam. Net als champagne is de naam beschermd. Het mag alleen die titel of naam dragen, als het daar ook echt vandaan komt.

Deze huizen gezamenlijk zijn verantwoordelijk voor meer dan 95 procent van de cognac handel. Deze merken hebben hun product in de markt gezet als een bijzonder luxe product. Gek genoeg wordt het niet veel gedronken door de Fransen zelf, waar de cognac merken vandaan komen. De populariteit van cognac komt uit een heel andere hoek.

Waarom is cognac weer terug?

Cognac is een belangrijk onderdeel van het imago van Amerikaanse rappers. Tupac maakte een gelijknamig nummer over Hennessy, vlak voor zijn dood in 1996. Andere liefhebbers die een ode aan de cognac brachten zijn Jay-Z, Snoop Dogg en Busta Rhymes. Laatstgenoemde rapper heeft met zijn nummer Pass the Courvoisier de verkoop van het merk zelfs 30 procent doen stijgen. Verder wordt cognac veel gekocht door rijke Chinezen. Zij kopen soms wel flessen van 25.000 euro per liter. Je kan dus wel zeggen dat deze dubbel gedistilleerde wijn bijzonder exclusief is. Het is dus ergens wel begrijpelijk waarom rappers er mee pronken.

Cognac voor een normale prijs

Cognac is niet alleen voor rijke rappers en miljonairs uit China. Ook voor gewone mensen is cognac verkrijgbaar in slijterijen en bij de betere drankenwinkels. Cognac is er in veel variaties, dus laat je altijd goed adviseren over welke smaak en welk merk het beste is voor jou.

Geef een antwoord