verlichting wegwerken in huis
TrendsWonen

Woontrend: verlichting wegwerken in huis

1.33KViews

Stijlvolle verlichting doet wonderen voor de sfeer in huis. Niet alleen de kleur van het licht, de plek en de lichtsterkte zijn van belang, maar ook de vormgeving van je lampen zelf. Kies je voor een strakke, moderne look of een speels of traditioneel ontwerp? Je hebt volop mogelijkheden als je mooie lampen in huis wilt halen. Na het aanleggen van je verlichting wil je natuurlijk geen ontsierende snoeren in je woon- of slaapkamer hebben liggen. Dat staat rommelig en is ook nog eens onveilig. Met losliggende snoeren zit een ongeluk in een klein hoekje. Werk je snoeren daarom weg, door ze bijvoorbeeld aan de muur te bevestigen of samen te binden en achter de bank te leggen.

Inbouw- en opbouwspots

Als je geen mogelijkheden hebt je snoeren goed weg te werken is er nog een andere oplossing. Kies dan voor mooie inbouw- of opbouwspots. Met spotjes voorkom je een wirwar aan snoeren in huis en bespaar je ook nog eens ruimte. Spotjes zijn bijzonder handig als je verlichting wilt aanbrengen in schuine wanden, zoals op een zolder. Creëer bijvoorbeeld een sfeervolle slaapkamer op de zolderverdieping door meerdere spotjes aan te brengen in de (schuine) wanden. Inbouw- of opbouwspots zijn ook heel goed te gebruiken in keuken of badkamer, door ze te verwerken in een verlaagd plafond. Er zijn tegenwoordig allerlei mooie spotjes te koop, in vele soorten en maten. Wie een zwarte wand of zwart plafond heeft kan bovendien gewoon zwarte opbouwspots aanschaffen. Deze vallen mooi weg tegen een zwarte of donkere achtergrond. Bij opbouwspots is het armatuur nog zichtbaar, bij inbouwspots valt het armatuur weg in de ondergrond. Het voordeel van opbouwspots zit hem in het plaatsen. Je hoeft bij een opbouwspot namelijk geen gat in het plafond te boren. Je plaatst de spot gewoon op het plafond, terwijl je een inbouwspot ín het plafond moet zetten. Daarvoor dien je wel een gat in het plafond te maken.

zwarte opbouwspots

Voordelig je interieur veranderen

Je kunt natuurlijk ook spelen met verschillende kleuren en soorten spots. Zo creëer je al snel een bijzondere look in je badkamer of slaapkamer. Opbouwspots zijn geschikt voor natte ruimten zoals de badkamer. Ze zijn bestand tegen spatwater zodat je zonder zorgen kunt douchen in een ruimte waar spotjes zijn aangebracht. Spotjes geven bovendien een luxe uitstraling, ook als de rest van de ruimte hetzelfde blijft. Als je voor weinig geld een ander interieur wilt, is het installeren van spotjes een leuk alternatief voor een grondige verbouwing.

Duurzame verlichting

Of je nu inbouw-, opbouwspots of een grote hanglamp wilt installeren, voor alle soorten lampen is tegenwoordig een duurzame lamp beschikbaar. Als je wilt besparen op je energiekosten en een duurzame lamp wilt, kies je bij voorkeur voor ledlampen. Een ledlamp gaat bijzonder lang mee en verbruikt veel minder energie dan andere soorten lampen. Bovendien zijn ledlampen verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen: van fel tot zacht licht, en bovendien ook in dimbare variant. Ook als je reeds mooie lampen in huis hebt kun je overstappen op ledverlichting. Je koopt dan een ledvariant van de lamp die je al hebt en vervangt je oude lampen door de nieuwe, energiezuinige lampen. Dat is een bijzonder eenvoudige handeling waarmee je tot enkele tientallen euro’s per maand op je energie kunt besparen.

Geef een antwoord