Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van een huis?
TrendsWonen

Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van een huis?

1.16KViews

Ben je van plan om binnenkort een eigen huis te kopen? En ben je enorm benieuwd of dit überhaupt mogelijk is en wat hier allemaal bij komt kijken? Logisch, het kopen van een eigen woning is een belangrijke stap in ieders leven. Vooral voor starters kan het enorm spannend zijn, zeker omdat je niet weet wat je precies kunt verwachten. Als je een huis koopt heb je immers niet alleen een hypotheek nodig, er komt nog veel meer op je pad. Het is fijn om met een enigszins voorbereid gevoel te werk te gaan. Hieronder lees je alles wat je moet weten over het kopen van een eigen woning.

Neem contact op met een hypotheekadviseur

Zeker als starter is het belangrijk om te kijken hoeveel geld je maximaal kunt lenen. Zo weet je welke woningen binnen het budget zijn en welke direct afvallen. Zo maak je de zoekcriteria voor jezelf kleiner, waardoor het eenvoudiger is om de juiste woning te vinden. Bovendien kom je zo niet voor teleurstellingen te staan als je uiteindelijk de financiering niet rond kan krijgen.

Wees echter niet bang dat je na het uitbrengen van een bod of het tekenen van een voorlopig koopovereenkomst direct aan de woning vastzit. Als het om persoonlijke redenen plotseling niet verstandig lijkt om door te gaan met de koop, kan je altijd terugvallen op de wettelijke bedenktijd aankoop huis. Zo kan je de koop kosteloos terugdraaien binnen de bedenktijd. Er is dus altijd wel wat speling, mocht dit nodig zijn.

hypotheek afsluiten

Huizen bezichtigen

Nu komt misschien wel het leukste gedeelte van de hele huizenjacht: het bezichtigen van woningen. Schroom je niet om bezichtigingen bij meerdere huizen aan te vragen. Dit is juist goed, zo krijg je een beeld van het aanbod in jullie prijscategorie en krijg je een gevoel bij de verschillende huizen. Meestal merk je het direct als dit jouw droomwoning is. Het gevoel is dan direct goed en het voelt als ‘thuiskomen’ als je de deur binnenstapt. Vergeet niet om tijdens de bezichtigingen veel informatie te vragen aan de makelaar. Praat ook over eventuele gebreken van het huis en waarom de huidige bewoners willen verhuizen. Vaak kan je uit dit verhaaltje ook ontdekken of de bewoners graag snel van het huis af willen. In dat geval is er vaak enige ruimte in de vraagprijs.

huis bezichtingen

Hypotheek afsluiten

Nadat je met je eigen aankoopmakelaar hebt overlegd, kan je een bod uitbrengen op het huis. Nu volgt vaak een spannende tijd van biedingen die over en weer worden uitgebracht. Als het bod eenmaal geaccepteerd is, kan je eindelijk een hypotheek aanvragen. Als je een hypotheek gaat afsluiten, zullen er een hoop vragen op je afgevuurd worden. Probeer je hier zo mogelijk goed op voor te bereiden. Het voorbereidende gesprek met de hypotheekadviseur (voordat je aan de huizenjacht begon) kan hierbij helpen.

afsluiten hypotheek

 

 

 

Geef een antwoord