Wat je moet weten over Cryptocurrency
AlgemeenZakelijk

Wat je moet weten over Cryptocurrency

439Views

Op de vraag wat Cryptocurrency precies is kan niet makkelijk een antwoord geven worden. Het gaat om een relatief nieuwe uitvinding die ontstaan is door de komst van het internet. Zo maakt cryptocurrency bijvoorbeeld gebruik van blockchain technologie. Nog zo een term die uitleg vereist. Maar laten we bij het begin beginnen. Wat is Cryptocurrency?

Het verschil tussen cryptocurrency en traditionele valuta

Cryptocurrency is de Engelse verzamelnaam voor diverse soorten cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum. Het zijn virtuele munten die alleen digitaal bestaan en die je als betaalmiddel kunt gebruiken. Het grote verschil met traditionele valuta is dat cryptocurrency geen gebruik maakt van toezichthouders zoal banken dat wel doen. Het zijn open systemen die decentraal functioneren. Op die manier wordt de ontwikkeling en het beheer ervan door iedereen die dat wil verbetert. Wist jij bijvoorbeeld dat er duizenden partijen zijn die over de hele transactiegeschiedenis van bitcoin beschikken? Op die manier controleren zij transacties en houden zo het systeem bij. Met dit systeem wordt voorkomen dat bitcoins gekopieerd en dubbel uitgegeven kunnen worden. 

Wat is blockchain technologie?

Om die informatie voor alle partijen duidelijk te houden wordt gebruik gemaakt van blockchains. Dit zijn simpel gezegd aan elkaar gelinkte bestanden met daarin de data over de transacties. Net zoals je een trein een extra wagon mee kan slepen kan een blockchain ook nieuwe blokken met informatie meenemen. Zodra dat gebeurd wordt de beschikbare data cryptografisch versleuteld en dat is de voornaamste reden waarom we over cryptocurrency spreken. De versleutelde data is nog steeds zichtbaar maar niet meer te veranderen. Data die aan een blockchain is toegevoegd staat daar voor altijd.  Een betaling of ontvangst kan na uitvoering dus niet meer worden teruggedraaid. Gebruikers die al ervaringen hebben met deze nieuwe techniek hebben delen hun ervaringen en commentaren op luminablog.nl.

Wat is Public Key Cryptografie?

De manier om veilig geld te versturen en ontvangen bij Cryptocurrency wordt ook wel public key cryptografie genoemd. Je maakt hierbij gebruik van een publieke en een privésleutel. De privésleutel is een enorm lang nummer dat zelfs met de huidige computers niet geraden of gekraakt kan worden. Op basis van deze geheime sleutel kun je een publieke sleutel genereren die je met anderen kunt delen. Met zo’n public key kun je anderen laten weten dat jij eigenaar bent van de geheime variant zonder deze ooit openbaar te hoeven maken. Met een private key kun je een digitale handtekening onder een transactie zetten. Iemand met jouw public key kan dan zien dat jouw handtekening en de gedane transactie geldig zijn.

Voordat je in de wereld van de cryptomunten stapt is het aan te raden een expert te raadplegen over de voor- en nadelen van dit soort munten. Juist omdat er grote risico’s aan de koersen van dit soort munten verbonden zijn. Iedereen heeft ondertussen wel gehoord over de enorme stijging en daling van de bitcoin sinds de uitvinding ervan. Een ander voorbeeld zijn de tweets van iemand als Elon Musk die met een paar raak geplaatste woorden een cryptokoers flink laat dalen of stijgen.

Geef een antwoord