originele banden en velgen
TrendsVrije Tijd

Waarom kiezen voor originele banden en velgen?

2.29KViews

Als je in het bezit bent van een eigen auto, weet je dat dit aardig wat kosten met zich meebrengt. Hierbij denken we niet alleen aan de brandstofkosten, maar ook aan de verplichte verzekeringen en het onderhoud. Veel mensen zijn dan ook geneigd om te besparen op kleine onderdelen, onderdelen die op het eerste gezicht allemaal hetzelfde lijken. Vaak wordt er bijvoorbeeld gekozen voor namaak banden en velgen om zo extra geld te besparen. In dit artikel leggen we uit waarom dit geen slim idee is en waarom je beter kunt kiezen voor originele banden en velgen.

Verhoogde veiligheid

Vaak denken mensen dat replica’s van banden net zo goed zijn als de originele variant. Dit is echter een leugen. Het zou gek zijn als je voor een replica veel minder hoeft te betalen omdat er simpelweg geen merknaam op vermeldt staat. Er zijn nog veel meer factoren die bijdragen aan een hogere prijs bij originele banden en velgen. Veel heeft te maken met de ontwerpprocedure. Bij originele banden wordt er enorm goed gelet op de veiligheid voor het voertuig. De banden worden meerdere malen getest in een simulator voordat ze uitgebracht mogen worden op de markt. Bij replica’s wordt er dikwijls gebruik gemaakt van een goedkoop productieproces. Meestal wordt het materiaal simpelweg in en mal gegoten en vervolgens gebruikt op het voertuig. We zien dan bijvoorbeeld dat velgen eenvoudig buigen of breken. Dit is funest voor de veiligheid op de weg.

originele banden en velgen veiligheid

Goede aansluiting

Het is niet voor niets dat auto’s altijd worden geleverd met originele banden en velgen. Deze zijn van cruciaal belang voor een goede aansluiting van belangrijke elementen van de auto. Een slechte aansluiting kan ervoor zorgen dat vibraties optreden en de ophanging en remming niet naar behoren werken. Originele banden worden altijd eerst uitvoerig getest zodat ze perfect aansluiten op de auto. Bij replica’s is dit niet het geval en dat veroorzaakt soms gevaarlijke situaties.

Toch stellen veel mensen zich de vraag hoe dit mogelijk is. Wielen moeten toch uitvoerig getest worden voordat ze verkocht mogen worden? Dat is een zeer goede vraag en het antwoord is niet zo simpel als je denkt. Bij replica’s hebben ze gewoonweg niet de financiële middelen om uitvoerig te testen op veiligheid. Ze komen wel door de keuring omdat ze over enkele specifieke factoren beschikken, maar worden vervolgens geplaatst onder auto’s waarvoor ze eigenlijk niet geschikt zijn. Dit resulteert in een verminderde aansluiting met het voertuig. De wiel is dus zelf niet onveilig, maar wel als deze geplaatst wordt onder voertuigen waar deze eigenlijk niet geschikt voor zijn.

goede aansluiting velgen

Kwaliteit van de lak

De kwaliteit van de lak voor originele velgen is vele malen hoger dan die van imitatie varianten. Dit is uiteraard logisch, omdat de imitatie varianten manieren zoeken om de hoge prijs te drukken. Het lak van originele velgen zal minder snel beschadigd raken en is bestand tegen zeer uiteenlopende weersomstandigheden. Bij imitatie varianten zien we dat de velg na enkele malen rijden er al een stuk minder mooi uitziet. Ook hierbij geldt: goedkoop = duurkoop.

Geef een antwoord