Wat ooit begonnen is als een houder met olie en een lontje erin, is nu een miljoenen industrie, met een werkelijk ongelimiteerde keuze.Je moet kiezen welke vorm verlichting je wilt, afhankelijk van de toepassing, en dan moet je ook een keuze maken welke soort verlichting je kiest.
Onstaan ledlampen
Gloeilampen, zoals we vele jaren hebben gebruikt, zijn niet energiezuinig en daarom ook sinds 2012 verboden in de EU. Dit komt omdat 90% van de energie van een gloeilamp niet omgezet wordt in licht, maar in warmte. Iedereen die wel eens een doorgebrande gloeilamp uit een lamp heeft gedraaid weet wat we bedoelen, die lampen zijn gloeiendheet.
Omdat we toch licht nodig hebben zijn er alternatieven op de markt, zoals spaarlampen, tl-buizen en led verlichting. Spaarlampen worden veel gebruikt als alternatief voor gloeilampen, maar hebben een paar nadelen. Allereerst zijn ze vaak een stuk duurder. Ook was het licht niet zo warm als van gloeilampen, hoewel dat tegenwoordig meevalt. En een spaarlamp bevat kwik, wat slecht is voor het milieu. Daarom moet een kapotte spaarlamp bij het chemisch afval en nooit zomaar worden weggegooid.
Soorten ledlampen
Een ledlamp heb je tegenwoordig in allerlei verschillende soorten. Er zijn normale lampen, die als vervanging van de gloeilamp in een lamp gedraaid worden. En er zijn led-tl buizen. Of de bekende led spot downlights, die je aan een plafond of om een raam heen plakt. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken, of er is een led oplossing voor. Zelfs in auto’s worden led strips toegepast, als binnenverlichting of zelfs onder de auto.
Bij Ledwereld.be hebben ze absoluut de juiste oplossing voor jouw situatie.
Led verlichting bestaat al geruime tijd, maar was in eerste instantie veel te duur om in een woning te gebruiken. Tegenwoordig koop je led strips of lampen voor een paar euro, maar ze zijn nog steeds duurder dan een halogeenlamp of een spaarlamp.
Levenduur ledlamp
Een ledlamp heeft een lange levensduur. Sommige leveranciers beweren dat een ledlamp 50.000 branduren heeft. Als je een lamp constant aan hebt, dus 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, dan zou die lamp ruim 5 jaar moeten blijven werken. Leverancier geven slechts 2 of 3 jaar garantie, dus de 50.000 uur die ze claimen moet je met een korrel zout nemen.
Voordelen ledlampen
Vergeleken met een spaarlamp of tl-buis heeft een ledlamp het voordeel dat deze niet hoeft op te warmen. Een ledlamp geeft direct volledig licht, de andere lampen hebben meestal een halve minuut nodig om vol te branden. Dat is ook de reden dat spaarlampen niet direct geschikt zijn in situaties waarin het licht slechts kort brandt, zoals bijvoorbeeld een toilet.Een ander nadeel van spaarlampen en tl-buizen is dat deze flikkeren, wat vooral zichtbaar wordt als de lamp aan zijn levenseind komt.
Een ledlamp wordt niet warm, er is dus ook geen risico voor oververhitting of je handen branden.Omdat een ledlamp bestaat uit ingegoten diodes (led betekent Light Emitting Diode), zijn ze schok- en waterproof.
Toch kan je niet zomaar een ledstrip, die je op een rol koopt, buiten gebruiken. Het materiaal waar de leds op gemonteerd zijn, moet ook geschikt zijn voor buiten. Dus let op als je zo’n strip koopt voor buiten!
Een groot voordeel is dat je ledlampen kan kopen met allerlei kleuren, en een afstandbediening om te schakelen en de helderheid aan te passen.
Omdat ledlampen weinig stroom verbruiken worden ze ook veel toegepast bij buitenverlichting met een zonnecel. In combinatie met een beweging sensor heb je een goedkope beveiligingsoplossing, die je verder geen cent stroom kost.