Voor welke lamp kies jij in huis?
TrendsWonen

Voor welke lamp kies jij in huis?

1.53KViews

Een nieuwe lamp kopen: het klinkt zo eenvoudig, maar is dat zeker niet. Lampen zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Het aanbod is zó divers, dat je heel snel door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe weet je welke lamp het beste bij jouw woning past? Waar wordt deze voor gebruikt? Wat zijn de voordelen van iedere lamp? Bij het kopen van een nieuwe lamp moet je over al deze vragen nadenken. Dat vinden veel mensen lastig. Daarom leggen wij in dit artikel uit welke lampen er zijn, wat de voordelen zijn en waar deze voor gebruikt worden.

Ledlamp

De ledlamp is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. De talloze led armaturen zijn hier het levende bewijs van. Het aanbod wordt steeds groter en de vraag naar led neemt ieder jaar weer toe. Maar waarom is dit eigenlijk zo? De enorme populariteit is vooral te verklaren aan de hand van de volgende voordelen:

 • Ledlampen zijn tot maar liefst 80% energiezuiniger dan gloeilampen. Hiermee bespaar je flink op je energieverbruik en draag je je steentje bij aan het verbeteren van het milieu.
 • Enorm lange levensduur, de levensduur van ledlampen ligt beduidend hoger dan bij iedere andere lamp.
 • Een ledlamp is direct op volle sterkte. Dit in tegenstelling tot een spaarlamp die even nodig heeft om op volle kracht te komen.

led armaturen

Gloeilamp

Gloeilampen waren heel wat jaren de meest gebruikte lampen in ons land. Inmiddels is dit niet meer het geval en maken we vaker gebruik van duurzame verlichting. Een gloeilamp bestaat uit een gloeidraadje. Slechts 5 tot 10% van de energie kan daadwerkelijk in licht worden omgezet. De rest zal omgezet worden in warmte. Hierdoor zijn de lampen ook altijd gloeiend heet als ze gebrand hebben. Bovendien is een gloeilamp dan ook zeer energie-onzuinig. Toch heeft een gloeilamp natuurlijk ook voordelen:

 • Een gloeilamp is prima geschikt om te dimmen en geeft direct vol licht bij het aanschakelen.
 • Je hebt veel keuze in lichtkleuren bij gloeilampen. Van warm licht tot helder wit.

Spaarlamp

Tot de opkomst van led verlichting was de spaarlamp een zeer populaire keuze. Bij een spaarlamp wordt de energie voor 35% omgezet. Hiermee is deze veel energiezuiniger dan bijvoorbeeld een gloeilamp. Ook geniet de spaarlamp van meerdere voordelen:

 • Er zijn meerdere lichtkleuren verkrijgbaar, waardoor je over veel meer keuzes beschikt.
 • De spaarlamp is niet alleen energiezuiniger dan de gloeilamp, maar beschikt ook nog eens over een langere levensduur. Hierdoor bespaar je op de aanschafprijs.

Halogeenlamp

Een halogeenlamp is maar liefst 20% zuiniger dan een gloeilamp. Toch heeft deze lamp niet voor iedereen de voorkeur. De lamp wordt immers met gas en een klein beetje halogeen gevuld. Hierdoor zijn ze minder eco-vriendelijk dan andere lampen. Ook zijn ze minder energiezuinig dan spaar- en ledlampen. Natuurlijk zijn er wel voordelen waar je van kunt genieten als je een halogeenlamp aanschaft:

 • Je geniet direct van volledig licht
 • Een halogeenlamp gaat gemiddeld langer mee dan een gloeilamp
 • Sfeervol licht
 • Te combineren met een dimmer

Geef een antwoord