nieuw schakelmateriaal
TrendsWonen

Hier moet je op letten bij het kopen van nieuw schakelmateriaal

784Views

Het belang van goed schakelmateriaal in huis wordt nog al te vaak onderschat. Toch is het aanbod van schakelmateriaal enorm groot. Van stopcontacten tot dimmers en van bewegingsmelders tot schakelaars. Keus genoeg! Bovendien ook van essentieel belang om het wooncomfort in huis te waarborgen. Zonder het juiste schakelmateriaal kun je niet comfortabel wonen. Daarnaast speelt schakelmateriaal ook een belangrijke rol binnen de sfeer van je interieur. Maar hoe begin je als je nieuw schakelmateriaal koopt? Een goed begin is het halve werk, daarom is het van belang om meer inzicht te krijgen in het aanbod én hoe je vervolgens de juiste keuze kunt maken.

Wat is inbouw schakelmateriaal?

Inbouw schakelmateriaal bestaat over het algemeen slechts uit twee onderdelen. Allereerst het onzichtbare onderdeel: het element. Dit is een lichtschakelaar, stopcontact of dimmer. En vervolgens ook nog hetgeen wat het meest zichtbaar is binnen het interieur: de afdekplaat oftewel de afwerking van het schakelmateriaal.

We spreken van schakelmateriaal wanneer je met deze elementen eenvoudig de elektriciteit in huis kunt bedienen. Schakelmateriaal zorgt ervoor dat dit eenvoudiger gaat, maar ook dat dit op veiligere wijze kan gebeuren. Dit geldt zowel voor inbouw als opbouw schakelmateriaal.

inbouw schakelmateriaal

Kies hetzelfde merk

Eigenlijk zijn er geen slechte merken als het om schakelmateriaal gaat. Al het schakelmateriaal wordt eerst uitvoerig getest, alvorens het daadwerkelijk op de markt verschijnt. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat al het schakelmateriaal in huis van hetzelfde merk is. Kies bijvoorbeeld voor de elementen en afdekplaten van peha schakelmateriaal. Zo weet je zeker dat alles straks perfect op elkaar aansluit.

Je kunt wel verschillende merken kiezen, maar bedenk dan wel goed dat alle merken hun eigen vorm en bevestigingsmethode hebben. Onderling combineren is in de meeste gevallen dan ook niet mogelijk. Je kunt wel verschillende merken in huis gebruiken, maar je kunt de losse onderdelen niet met elkaar combineren. Daardoor is het verstandiger om simpelweg voor één merk te kiezen, zodat je er zeker van bent dat het allemaal zal passen.

Houd er ook rekening mee dat bij sommige merken er ook verschillen tussen de diverse series zitten. De ene serie kan dus qua bevestigingssysteem plotseling verschillen met de andere serie. Zelfs wanneer ze van hetzelfde merk zijn. Let daarom niet alleen op het merkje, maar ook op de verschillende series die je in huis gebruikt.

De juiste kleur

Schakelmateriaal is tegenwoordig in alle soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. Dit grote aanbod zorgt er tevens voor dat het veel gemakkelijker is om dezelfde stijl van jouw interieur in het schakelmateriaal door te voeren. Kies bijvoorbeeld voor een strak design, bijzondere materialen, enzovoorts. Houd ook rekening met het kleurgebruik van de losse onderdelen en de combinaties die je onderling wilt maken. Let er goed op dat er niet maar één kleur wit is als het gaat om schakelmateriaal. Er zijn enorm veel verschillende wittinten en als je hier geen rekening mee houdt, dan zie je plotseling dat de elementen in crème zijn en de afdekplaten in ijswit. Hierdoor ontstaan er kleurverschillen, wat weer minder bevorderlijk is voor de sfeer in huis.

Geef een antwoord