gezondheidTrendsVrije Tijd

5 tips voor de aanschaf van hippe kinderfietsen!

1.14KViews

Je kind groeit als kool. Het is daarom ook niet vreemd als je vrijwel ieder jaar weer in de fietsenwinkel terecht komt om een nieuwe kinderfiets aan te schaffen. Het lijkt soms niet op te houden. Daardoor kan het heel aantrekkelijk zijn om een minder kwalitatieve fiets aan te schaffen en daardoor geld te besparen. Niets is echter minder waar. Een minder kwalitatieve fiets kan voor vervelende situaties zorgen. Veiligheid altijd boven alles. Bovendien kunnen kwalitatieve fietsen vaak heel goed doorverkocht worden. Dus eigenlijk is het de investering altijd meer dan waard. Maar dan moet je natuurlijk wel weten waar je precies op moet letten bij de aanschaf van hippe kinderfietsen. Daarom zetten wij 5 tips op een rijtje om jou en je kind letterlijk op weg te helpen.

1.    Koop de fiets nooit op de groei

Dit is de belangrijkste tip die we ouders mee kunnen geven. Nog al te vaak denken ouders slim te zijn door een fiets op de groei te kopen. Hierdoor hoef je immers de komende tijd geen nieuwe fiets meer te kopen. Dat lijkt verstandig, maar is wel een stuk minder aangenaam voor je kind. Bovendien kan het veilig fietsen in de weg staan. Je kind moet altijd bij de trappers en de grond kunnen komen. Anders kunnen er zeer gevaarlijke situaties ontstaan. Kies daarom altijd voor een fiets die past bij de lichaamslengte van je kind.

2.    Geen versnellingen voor jonge kinderen

Het aanbod van kinderfietsen is tegenwoordig zó groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Opvallend zijn ook alle mogelijke extra’s voor kinderfietsen. Zo is het zelfs voor de allerkleinsten onder ons mogelijk om over een fiets met versnellingen te beschikken. Bedenk echter goed of dit wel noodzakelijk is. Een kind van 4 a 5 jaar die net heeft leren fietsen, heeft uiteraard weinig aan versnellingen. Bovendien kunnen ze door verkeerd gebruik ook nog eens sneller stukgaan. Daarom is het beter om niet voor versnellingen te kiezen tot je kind echt zeer lange ritten gaat maken en weet hoe hij of zij met de versnellingen om moet gaan.

Geen versnellingen voor jonge kinderen

3.    Kies voor een licht model

Opvallend genoeg zijn de meeste kinderfietsen relatief zwaar wanneer je deze vergelijkt met het lichaamsgewicht van een kind. Hierdoor wordt het nog lastiger voor het kind om deze volledig onder controle te houden. Daarom wordt aanbevolen om zoveel mogelijk voor lichte modellen te kiezen. Hierdoor is het voor je kind gemakkelijker om zichzelf in balans te houden, waardoor deze ook veiliger de weg op kan.

4.    Minder groot zadel

Alles aan een kinderfiets is opvallend groot. Daarom is het belangrijk om voor een kinderfiets te kijken die echt in verhouding is met jouw kind. Kies dan ook voor een fiets met een minder groot zadel. Zo voorkom je dat je kind vast blijft zitten op het zadel of niet comfortabel kan zitten.

5.    Controleer regelmatig de verlichting en de remmen

Veiligheid boven alles. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig de verlichting, de remmen en het stuur van de kinderfiets controleert. Zo hoef je je geen zorgen te maken als je kind een ritje gaat maken.

Geef een antwoord