4 tips voor een netter handschrift
TrendsVrije Tijd

4 tips voor een netter handschrift

6.97KViews

Op de basisschool leer je heel wat jaren hoe je net aan elkaar moet schrijven. Al die jaren van intensief schrijven gaan echter al snel verloren als je dit minder doet. Deze verandering zien we al in het eerste leerjaar van het voortgezet onderwijs. Jongeren gaan plotseling in blokletters schrijven, gebruiken enkel nog een balpen of maken simpelweg minder gebruik van het geschreven woord. Steeds meer mensen verleren op volwassen leeftijd het schrijven met de hand. Even snel een aantekening maken of een beknopte samenvatting van een teamoverleg maken gebeurt al snel op de computer of smartphone. Het gevolg is dat steeds meer mensen een onleesbaar handschrift hebben. Is er bij jou ook wel wat ruimte voor verbetering nodig en wil je graag (opnieuw) netjes leren schrijven met een vulpen van Pwakkerman? In dit artikel geven we 4 tips!

1.    Kies het juiste materiaal

Om je handschrift te verbeteren is het allereerst belangrijk om over het juiste materiaal te beschikken. Veel mensen schrijven tegenwoordig met een traditionele balpen. Hoewel dit een prima schrijfgerei is, bevordert dit het handschrift niet. Kies daarom liever voor een luxe montblanc pen. Doordat deze pen om een subtielere aanpak vraagt, zal je oude gewoontes sneller afleren. Gebruik tevens gelinieerd papier, zodat je eenvoudiger lijnen kunt trekken.

2.    Schrijf vaker

Dit is misschien een voor de hand liggende tip, maar het zal je nog verbazen hoe vaak dit vergeten wordt. Ook voor het geschreven woord geldt: oefening baart kunst. Je kan je handschrift enkel verbeteren als je dit vaker doet. Leg je smartphone of laptop dan ook eens wat vaker aan de kant en grijp sneller naar jouw nieuwste lamy vulpen van Pwakkerman. Zo daag je jezelf uit om te oefenen.

Maak het bovendien leuker om te schrijven. Maak geen eenvoudige felicitatiekaartjes online, maar ga terug naar handgeschreven kaarten en brieven. Back to the basic is immers helemaal hot anno 2020!

3.    Een goede tafel

Om goed en net te leren schrijven is het tevens belangrijk dat je in de juiste houding kunt zitten. Schrijf daarom nooit vluchtig iets op als je aan het aanrecht staat, maar ga er echt voor zitten. Neem je tijd en verplaats je naar een goede tafel. Als je tijdens het schrijven je ellebogen in een hoek van 90 graden kunt plaatsen, weet je dat je in de juiste houding zet. Leg tevens op deze tafel standaard een etui met jouw favoriete schrijfgerei neer. Zo ben je eerder geneigd om van je Waterman pen gebruik te maken.

4.    Begin met het schrijven van losse letters

Doordat je door de jaren heen je schrijfkunsten bent verleerd, duurt het waarschijnlijk weer even tot je deze in de vingers hebt. Gelukkig zijn er genoeg manieren om deze schrijfkunsten opnieuw aan te leren. Denk maar eens terug aan de basisschooltijd. Hoe leerde je toen schrijven? Waarschijnlijk begon je niet direct met het maken van hele zinnen, maar moest je eerst oefenen op losse letters. Probeer deze oefening opnieuw thuis uit. Maak alle letters van het alfabet en kijk waar verbetering mogelijk is. Online vind je gelukkig veel tutorials om je handschrift snel te verbeteren, zodat jij binnenkort ook weer als een ware pro schrijft!

Geef een antwoord