led verlichting
TrendsVrije TijdWonen

3 voordelen van led verlichting

1.16KViews

De voordelen van led verlichting zijn ongekend. Ze gelden op dit moment als de meest duurzame vorm van verlichten. Bovendien zijn ze in allerlei soorten verkrijgbaar. Van inbouwspots tot een simpele lamp. Hiermee laten ze conventionele verlichtingssoorten ver achter zich. Uit onderzoek van MilieuCentraal is echter gebleken dat nog heel veel gezinnen van gloeilampen gebruik maken. Gek eigenlijk, want ze worden niet meer verkocht. Ze hebben echter een relatief lange levensduur en de meeste mensen hebben gewoon nog een voorraadje thuis liggen die ze eerst willen opmaken. Hierdoor spelen gloeilampen nog steeds een belangrijke rol in huis.

Zonde, want ten opzichte van de gloeilamp bieden led lampen echt veel meer. Ze verbruiken 85% minder energie, gaan twintig jaar mee en zijn bovenal veel beter voor het milieu. Genoeg redenen om de gloeilampen voorgoed uit huis te verwijderen en de overstap naar led verlichting te maken. Wij zetten de 3 grootste voordelen van led verlichting voor je op een rijtje.

1.    Zeer zuinig

Het grootste voordeel van led verlichting is dat ze ontzettend zuinig in gebruik zijn. Dit komt doordat de lamp zeer efficiënt is in het omzetten van licht. Dit in tegenstelling tot de gloeilamp. Deze verbruikt enorm veel energie om warm te worden, maar zal slechts weinig van die energie gebruiken om ook daadwerkelijk licht te creëren. De efficiëntie van deze lamp is dan ook zeer laag. Nu led lampen een stuk zuiniger zijn, verbruiken we veel minder energie. Dit terwijl we wel nog steeds van de juiste lichtsterkte profiteren.

In je portemonnee scheelt dit ook aanzienlijk. Uit onderzoek blijkt dat je ongeveer acht euro per lamp bespaart. Waar je voorheen een tientje per jaar uitgaf aan licht per jaar, is dit tegenwoordig nog maar twee euro. Reken nu maar eens uit hoeveel lampen er in huis zijn die je nog voor led kunt vervangen. Dit levert toch al gauw een besparing van tientallen euro’s per jaar op.

inbouwspots

2.    Zeer lange levensduur

Wanneer mensen voor de eerste keer led verlichting kopen, schrikken ze vaak van de prijs. Led lampen zijn veel duurder dan gloeilampen of andere conventionele verlichting. Hierdoor lijkt het vaak alsof je veel duurder uit bent. Niets is echter minder waar. Het is belangrijk om ook naar de toekomst te kijken. Een gloeilamp is namelijk wel een stuk goedkoper, maar verbruikt tegelijkertijd ook veel meer energie én beschikt over een zeer korte levensduur. Bij een ledlamp is dit precies het tegenovergestelde. Deze is zuinig in gebruik en heeft een zeer lange levensduur. Een goede ledlamp gaat al gauw twintig jaar mee. Die aanschafprijs verdien je dan ook binnen no-time terug.

3.    Sfeervol

Led verlichting had niet altijd een even goede naam. Toen deze lampen voor het eerst op de markt verschenen waren ze allesbehalve populair. Dit had met name met hun uitstraling te maken. Het licht was kil en sfeerloos. Hierdoor waren deze lampen veel minder geschikt in een sfeervolle woning. Gloeilampen waren dan een betere keuze. De techniek heeft echter niet stilgestaan. Ook ledlampen zijn met hun tijd meegegaan. Ledlampen zijn dan ook allang niet meer ongezellig en kil. De uitstraling van led verlichting is niet meer te onderscheiden van die van een gloeilamp. Hierdoor geniet je van een sfeervol licht tegen alle voordelen van LED!

Geef een antwoord