3 tips als je na lange tijd weer begint met sporten
gezondheidTrends

3 tips als je na lange tijd weer begint met sporten

714Views

De afgelopen maanden was het voor veel mensen niet meer mogelijk om te sporten. Waar je voorheen minimaal twee keer in de week in de sportschool te vinden was, zat je de afgelopen weken aan huis gekluisterd. Het coronavirus heeft hierdoor niet alleen onze fysieke- en mentale gezondheid aangegrepen, maar ook de wil om te bewegen. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen slechter zijn gaan bewegen en ook ongezonder zijn gaan eten. Het gevolg is dat je waarschijnlijk het idee hebt dat je al die maanden of zelfs jaren voor niets hebt getraind. Gelukkig is er eindelijk een streepje licht aan de horizon: vanaf 1 juli mogen alle sportscholen weer open. Maar wat betekent dit voor jou?

Wanneer je lange tijd inactief bent geweest, zal de eerste keer sporten lastiger zijn dan je denkt. De eerste keren voelen waarschijnlijk alsof je geheel opnieuw begint met sporten. Zeker wanneer je de afgelopen maanden geen moeite hebt gedaan om je conditie op peil te houden. Daarom is het belangrijk om met enkele zaken rekening te houden. Wij geven je 3 tips die jou helpen als je na lange tijd eindelijk weer begint met sporten in sportschool weert.

1.    Zoek opnieuw motivatie

Hoewel de sportscholen vanaf 1 juli weer opengaan, betekent dit natuurlijk niet dat jouw motivatie direct terug is. Na maandenlang op de bank te hebben gezeten kan het best lastig zijn om hier vanaf te stappen en je sportoutfit aan te trekken. Een gezonde dosis motivatie is hierbij van essentieel belang. Vaak is dit gewoon een kwestie van doen. De meeste mensen vinden pas weer motivatie als ze weer begonnen zijn. Vind je het moeilijk om die eerste stap te zetten? Schrijf dan een doelenlijstje op.

Wat wil je bereiken? Hoe lang wil je daar over gaan doen? Door jezelf uit te dagen, vind je opnieuw de motivatie die je zoekt. Zorg er wel voor dat je eerst kleine doelen voor jezelf stelt. Het kan namelijk heel frustrerend zijn als het erg lang duurt voordat je je hoofddoel bereikt hebt. Probeer deze daarom onder te verdelen in kleinere doelen. Zo zijn deze een stuk makkelijker haalbaar.

Zoek opnieuw motivatie

2.    Blijf realistisch

Het is niet realistisch om te verwachten dat je direct weer op je oude niveau kunt gaan beginnen na zo’n lange time-out. Hoe langer je niets aan je conditie hebt gedaan, hoe langer het duurt om weer op je oude niveau te komen. Verwacht daarom geen wonderen van je eerste sportsessies bij il fiore. Wanneer je te hoge eisen aan jezelf stelt kan dit juist demotiveren. Focus op het nu en in de toekomst en laat de verwachtingen van vroeger links liggen.

3.    Pas je dieet aan

Je zal weinig tot geen effect zien als je gewoon blijft eten zoals je tijdens de quarantainetijd gewend was. Veel snoepen, minder eiwitten… het is funest voor jouw droomlichaam. Voeding ondersteunt je sportprestaties. Je kunt nooit de beste resultaten verwachten als je je dieet niet aanpast. Overleg daarom met een personal trainer of diëtiste of pak je oude voedingspatroon van voor de coronacrisis weer op. Pas als je dieet weer perfect op jouw sportgedrag is afgestemd zal je duidelijk effect gaan merken.

Geef een antwoord