Perzische tapijten
AlgemeenTrendsWonen

Uit het verre Oosten; het perzische tapijt!

770Views

Je woonkamer is op en top gestyled naar jouw smaak en tevreden plof je neer op de bank. Dan begint er toch iets te kriebelen. Het klopt niet helemaal. Het beeld is nog niet af. De ontbrekende factor in het interieur is bij velen het tapijt of vloerkleed. Een zeer onderschat element binnen je interieur is dat van de juiste aankleding van je vloer. Zo kan een goed tapijt de ruimte samenbrengen en van een ‘gewone’ kamer een echte warme ruimte maken. Een vloer oogt al snel kaal en kil zonder een mooi tapijt. Of het nu gaat om je woonkamer, slaapkamer of werkkamer. Er is een tapijtvorm die daarin constant aanwezig gebleven, het perzische tapijt.

Met liefde gemaakt

Perzische tapijten zijn handgeknoopte tapijten die hun oorsprong vinden in Perzië en Iran. Niet te verwarren met Oosterse tapijten, die ook van andere streken kunnen komen zoals bijvoorbeeld Afghanistan. Deze indrukwekkende tapijtvorm bestaat al jaren en is een ware kunstvorm. In de Bijbel sprak men al over deze handgeknoopte tapijten en waar ze door de jaren heen een beetje verdwenen lijken te zijn in Europa zijn ze nog steeds een goed verkocht item waarop ook moderne varianten zijn verzonnen. Een echt Perzisch tapijt onderscheidt zich wel omdat er geen machinaal werk aan te pas is gekomen.
De tapijten worden gemaakt met materialen als zijde, wol, katoen en in hoogst uitzonderlijke gevallen; jute. Vaak wordt schapenwol gebruikt maar ook de wol van kamelen en geiten kan gebruikt worden voor het weven van deze tapijten. Waar veel van deze tapijten nog steeds uit Iran worden verkregen komen ze niet altijd meer uit de streken waar een echt Perzisch tapijt zijn naam aan te danken heeft. Perzische tapijten worden namelijk aangeduid met de namen van streken of de plaats van een stam waar ze vandaan komen.

Van vroeger tot nu

Misschien hebben je opa en oma nog een originele liggen. De kleuren en details in een Perzisch tapijt zijn prachtig om naar te kijken. Vooral wanneer je bedenkt dat het handwerk is waar je naar kijkt. Toch zullen veel mensen niet direct denken aan een Perzisch tapijt voor hun eigen interieur, dit omdat het tapijt een stoffig imago heeft verkregen. Onterecht want met een prachtig tapijt kun je juist een heel interessant effect creëren. Perzische tapijten komen namelijk in verschillende kleuren en varianten. In een rustieke kleurvariatie geef je je woonkamer een stoere uitstraling. Met een kleurrijk patroon verzorg je die boost die jouw eclectische ruimte nodig had. De tapijten stralen luxe, warmte en design uit. Ook hoef je niet alleen te denken aan vloerkleden. Een Perzisch tapijt leent zich ook uitstekend als wandkleed. Door de unieke afbeeldingen op een kleed is het alsof je naar een schilderij kijkt, of er overheen loopt.

 

Geef een antwoord