Slimme woning creëren door domotica
TrendsWonen

Slimme woning creëren door domotica

4.42KViews

Domotica is ook wel bekend als huisautomatisering, of met de meer hippe titel ‘smart home’. Wanneer de term domotica wordt gebruikt gaat het vaak over ondersteuning voor senioren of mensen met een beperking, bij smart home toepassingen betreft het vooral producten en diensten om het wooncomfort te verhogen. De gewenste toepassing bepaalt voor een deel ook de keuze voor een leverancier. Op deze pagina bekijken we de mogelijkheden en de categorieën domotica systemen die er momenteel verkrijgbaar zijn.

Wat is domotica?

Huisautomatisering dekt de lading behoorlijk goed. Er worden functies in de woning geautomatiseerd zodat je hier als bewoner niet langer bij stil hoeft te staan. Denk aan een lamp op het toilet die inschakelt wanneer je de deur opent. Zo eenvoudig kan het dus zijn. Binnen de zorg kun je denken aan apparaten die automatisch een hulpverlener op de hoogte stelt wanneer iemand in huis is gevallen. Daar zien we dus direct het verschil tussen comfort verhogend en soms levensbedreigende situaties.

Met of zonder draad?

Wanneer we spreken van domotica voor professionele toepassingen en het gebruik in de zorgsector, dan worden er doorgaans bedrade systemen toegepast. Een draad, mits op de juiste wijze geïnstalleerd, is meer betrouwbaar dan een draadloze verbinding. Vergelijk het met analoog bellen of via IP telefonie. Een analoge lijn is beperkt in functionaliteit maar je hebt altijd verbinding, Een digitale lijn biedt juist veel meer mogelijkheden maar de kans op uitval is groter. Daarom zullen PIN-apparaten in winkels vaak nog met een ‘ouderwetse’ lijn werken. Draadloos kan overigens heel betrouwbaar zijn, dit is wel afhankelijk van diverse factoren zoals:

  • De internetverbinding naar het pand toe, waarbij glasvezel de meest moderne vorm is.
  • De router die inkomende en uitgaande signalen verwerkt.
  • De netspanning, zonder stroom zullen veel domotica apparaten uitvallen.
  • De ‘hub’, dit is een centraal kastje dat smart home devices aan elkaar koppelt.
  • De kennis en expertise van de installateur.

smart home

In een aantal gevallen speelt ook de kennis van de gebruiker een rol. Wanneer een mindervalide persoon een appartement met domotica voorzieningen betrekt, dan zal deze bewoner zelf geen installatie hoeven te verrichten. Wanneer het particuliere gebruikers betreft zullen ze doorgaans zelf een groot deel van de installatie uitvoeren. Dit betreft hardware, software of beide. Wanneer het een systeem met draad betreft, biedt het voordeel om hiervoor kabelgoten aan te brengen en de juiste kabels te leggen zoals stroomdraad en ethernet kabel. Wanneer dit niet mogelijk of wenselijk is kan een draadloze oplossing zeker een goed alternatief zijn.

Welk systeem moet je kiezen?

Bij de keuze van het beste domotica systeem zul je als eerste moeten kijken naar de toepassing. Wanneer het een zorg situatie betreft zal er doorgaans gekozen worden voor het KNX protocol. Dit is een industrie standaard waar bedrijven als GIRA, Legrand en Niko gebruik van maken. Wanneer het particuliere systemen betreft met als doel de woning te automatiseren voor verhoogd wooncomfort, zijn er domotica systemen zoals KlikAanKlikUit of RTS, een modulair systeem van Somfy. Dit Franse merk werkt overigens ook met io-homecontrol, een open standaard waar merken als Hitachi, Honeywell en Velux ook gebruik van maken. Somfy biedt naast draadloze systemen eveneens bedrade opties die met name vaak voor professionele toepassingen gebruikt worden.

Naast high-end kun je ook kiezen voor het middensegment. Dit is de categorie waar de meest bekende producten in vallen. Denk aan Google Nest, Apple HomePod of diverse Amazon producten. Deze merken leveren naast hardware ook spraakgestuurde assistenten, waarmee je de smart home op basis van gesproken commando’s kunt bedienen. Zo kun je tegen een Nest luidspreker zeggen “Hey Google, speel mijn favoriete muziek af” en er begint direct muziek te spelen. Daarnaast zijn er producten zoals de Philips Hue serie slimme verlichting of PoweredBlinds elektrische raamdecoratie.

In het budget segment vinden we losse producten die direct communiceren met je eigen WiFi router. Zo kun je bij de Action slimme lampen kopen of een bewegingsmelder. Dit werkt, al zijn dit soorten producten doorgaans wel wat storingsgevoelig. Zoals we eerder hebben genoemd; kijk eerst naar de toepassing en bepaal daarna je budget. Geen enkel systeem is perfect, voor iedere situatie kan wel een geschikte oplossing gevonden worden.

Wat zijn de mogelijkheden met domotica?

Met honderden apparaten en diensten zijn er ontelbare mogelijkheden. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Monitoring binnen: Zorg dat binnenshuis alles in orde is, dit is ideaal voor mantelzorg.
  • Monitoring buiten: Houd inbrekers buiten de deur met een alarmsysteem.
  • Automatisering op basis van detectie: Laat lampen inschakelen, gordijnen sluiten en de verwarming zichzelf regelen.
  • Signalering: Je wordt op de hoogte gesteld wanneer een sensor iets detecteert.
  • Notificatie: Berichten kunnen overal ter wereld worden doorgegeven, van een zorgpost tot aan je smartphone wanneer je op vakantie bent.

Ben je op zoek naar een oplossing voor zorg of voor comfort? Er zijn volop mogelijkheden, laat je daarom eerst informeren door experts voordat je een keuze maakt.

Geef een antwoord