Hoeveel kan ik lenen? 3 tips om aan te denken
AlgemeenZakelijk

Hoeveel kan ik lenen? 3 tips om aan te denken

354Views

Geld lenen doe je natuurlijk het liefst zo verantwoordelijk mogelijk. Toch is lenen niet altijd geheel zonder risico’s. Wanneer je de aflossing en rente maandelijks nét kan betalen en geen rekening houdt met mogelijke tegenvallers in de toekomst, dan kan dit tot vervelende financiële problemen leiden. Daarom is het belangrijk dat je van tevoren goed weet hoeveel je maximaal kunt lenen. Niet alleen de kredietverstrekker moet hier op letten. Het is ook aan jou om dit uit te zoeken. Maar waar let je dan op?

1.      Wel of geen maximale lening?

Zodra je een lening aanvraagt zal de kredietverstrekker berekenen hoeveel je maximaal zou kunnen lenen. Hierbij worden er met verschillende factoren rekening gehouden. Belangrijk is dat je gewoon nog comfortabel kunt leven en alle vaste lasten kunt betalen. Ook wordt er gekeken naar de stabiliteit van je financiële situatie. Zo is het voor iemand met een contract voor bepaalde tijd bijvoorbeeld lastiger om een lening af te sluiten. Simpelweg omdat dan de kans bestaat dat ze de lening niet meer kunnen terugbetalen als ze hun baan verliezen.

Ondanks dat de kredietverstrekker al deze berekening uitvoert, is het ook belangrijk om zelf zo verantwoord mogelijk te denken. Bedenk bijvoorbeeld of je echt het maximale bedrag wilt lenen. Dit betekent dus dat je zeker niet meer dan dit moet lenen omdat je anders mogelijk in de financiële problemen kunt komen. Dat is best wel spannend. Minder lenen is in veel gevallen verstandiger. Dan weet je zeker dat je het bedrag kunt blijven betalen en je straks niet met een enorme restschuld blijft zitten.

2.      Kies de juiste looptijd

Zodra de kredietverstrekker akkoord is gegaan met het bedrag, zal je ook nog een keuze moeten maken uit de verschillende looptijden. Bij een persoonlijke lening kan de looptijd enorm variëren. Deze is meestal tussen de 12 maanden en soms zelfs tien jaar! De looptijd bepaalt ook voor een groot deel wat de maandelijkse lasten zullen zijn. Bij een korte looptijd betaal je onder de streep minder aan rente, maar beschik je wel tijdelijk over veel hogere maandlasten. Kies je voor een langere looptijd? Dan betaal je langere tijd een lager maandelijks bedrag. Ook dit kan dus zijn voordelen hebben.

3.      Vergelijk de verschillende aanbieders

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende aanbieders waarbij je terecht kunt om geld te lenen. Zowel grote als kleine namen. Doe hier zeker je voordeel mee. Kies niet voor de eerste de beste die je tegenkomt, maar vergelijk de verschillende aanbieders. Op die manier weet je zeker dat je de voordeligste keuze maakt. Let hierbij niet alleen op de rentetarieven, maar ook zeker op de algemene voorwaarden. Een belangrijk punt is bijvoorbeeld of je tussentijds kunt aflossen. Dit kan je in de toekomst veel geld besparen door bij elke financiële meevaller alvast iets extra’s af te lossen. Zo ben je eerder van de lening verlost en ben je onder de streep minder geld kwijt.

Geef een antwoord