Hoe houd je een houten vloer mooi
TrendsWonen

Hoe houd je een houten vloer mooi?

1.26KViews

Ben jij al de trotse eigenaar van een houten vloer? Of overweeg je om eiken vloeren in jouw interieur te verwerken? Een goede keuze! Hout is immers een prachtig natuurproduct wat jouw interieur helemaal tot bloei kan laten komen. Ondanks de enorme populariteit van houten vloeren, zien we dat er ook heel veel fabels zijn ontstaan over het onderhoud hiervan. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat houten vloeren zeer bewerkelijk zijn en dat het enorm veel tijd kost om ze mooi te houden. Niets is echter minder waar. Hoewel iedere vloer natuurlijk enig onderhoud nodig zal hebben, hoeft dit echt geen tijdrovende klus te zijn.

Is het onderhoud van een houten vloer voor jou ook altijd een enorm struikelblok? En vind je het daarom lastig om de knoop door te hakken en deze in jouw interieur te introduceren? Dan helpen wij jou graag bij het maken van de juiste beslissing. Wanneer je weet wat nodig is, valt het onderhoud van een houten vloer eigenlijk best wel mee. Dit hoeft dan ook zeker geen reden te zijn om de vloer niet aan te schaffen. In dit artikel geven we enkele tips om jouw houten vloer langer mooi te houden!

Gebruik een licht vochtige dweil

Hout en water zijn niet de beste vrienden, maar dat weet je waarschijnlijk wel. Natuurlijk betekent dit niet dat dweilen niet mogelijk is. Iedere vloer wordt immers wel een keer vuil en een dweilbeurt is dan ook noodzakelijk. Zorg er echter wel voor dat je geen kletsnatte mop gebruikt, maar wring de dweil eerst goed uit. Overtollig water kan de vloer onnodig beschadigen. Bovendien kunnen de planken, als ze niet snel genoeg drogen, kromtrekken. Maak tevens geen gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, maar gebruik gelieve enkel (kokend) water om het vuil te verwijderen.

Gebruik een licht vochtige dweil

Is de vloer erg vies en wil je toch nog extra schoonmaakmiddel aan het water toevoegen? Kies er dan voor om een scheutje azijn toe te voegen. Dit haalt vuil en vet van de vloer weg, zonder dat dit de planken aantast. Let er wel op dat je niet teveel azijn gebruikt. Een half kopje azijn op circa 4 liter water is meer dan voldoende.

Stofzuigen

Hoe zorgvuldig je ook je voeten veegt bij het naar binnen komen. Je kunt niet voorkomen dat er wat vuil in huis komt. Gelukkig mag je houten vloeren natuurlijk ook gewoon stofzuigen. Gebruik hierbij echter wel een zachte borstel en zorg ervoor dat je stofzuiger niet al te zwaar is. Hierdoor kan je de vloer onnodig beschadigen en wellicht zelfs deukjes achterlaten. Je kunt er ook voor kiezen om de houten vloer wekelijks een keer met een (zachte) bezem aan te vegen of een Swiffer te gebruiken.

Onderhouden met olie

Eens in de zoveel tijd is het tevens verstandig om de houten vloeren met olie te behandelen. Er wordt geadviseerd om dit minimaal één keer per jaar te doen. Gelukkig is het een relatief eenvoudig klusje en zorgt het er tevens voor dat jouw vloer er weer als nieuw uitziet.

Als je de vloer met olie gaat behandelen is het eerst belangrijk dat eventueel vel en vet van de vloer wordt verwijderd. Dweil daarom eerst met zeep of een scheutje azijn om de vloer zorgvuldig te reinigen. Wacht tot de vloer droog is en zet deze vervolgens in de olie. Breng de olie dun aan en gebruik een doek om deze zorgvuldig in de planken te wrijven. Laat de olie na het onderhoud minimaal 4 uur drogen en wees de eerste 24 uur voorzichtig met het lopen op de vloer.

Met regelmatig onderhoud houd jij je vloer niet alleen langer mooi, maar voorkom je ook nog eens dat dit een tijdrovend klusje wordt. Er is dan ook niet meer wat jou tegen kan houden om deze prachtige vloeren aan te schaffen!

Geef een antwoord