Hoe belangrijk is een gezond binnenklimaat in huis?
TrendsWonen

Hoe belangrijk is een gezond binnenklimaat in huis?

1.14KViews

Het binnenklimaat in huis is van essentieel belang voor het creëren van een fijne leefomgeving. Toch staan we hier lang niet altijd bij stil. En dat is jammer, want een gezond binnenklimaat levert veel voordelen op. Overweeg jij al tijden om een wtw unit in huis te installeren? Maar ben je nog niet geheel overtuigd? Dan helpen wij jou graag een beetje op weg. Want hoe belangrijk is een gezond binnenklimaat in huis nu echt?

Wat verstaan we onder het binnenklimaat van een woning?

Voordat we de voordelen verder kunnen toelichten is het eerst belangrijk om te begrijpen was dit precies inhoud. Want wat verstaan we precies onder het binnenklimaat van een woning? Dit is op verschillende manieren te definiëren.

De kwaliteit van het binnenklimaat wordt door verschillende factoren bepaald. Denk hierbij aan de luchtkwaliteit, thermisch comfort en de akoestiek van de woning. Deze factoren zijn van essentieel belang om de kwaliteit te bepalen.

De juiste luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit in de woning is misschien wel de belangrijkste factor wanneer we het hebben over het binnenklimaat van een woning. Toch is dit een zeer abstract begrip. De kwaliteit kunnen we immers niet met het blote oog waarnemen. Wanneer je een woning binnenstapt zie je nooit direct of de luchtkwaliteit in orde is. Dat maakt het direct zo lastig om te veranderen. Want waarom zou je iets veranderen wanneer je de uitwerking niet direct kunt waarnemen?

Echter, een slechte luchtkwaliteit is van grote invloed op de algehele welzijn. Hierbij kunnen schadelijke stoffen niet uit de woning verwijderd worden, waardoor deze ophopen en uiteindelijk van negatieve invloed zijn op jouw fysieke- en mentale gezondheid. Bij een slechtere luchtkwaliteit loop je het risico op problemen met de luchtwegen, een lagere weerstand en allergische reacties.

Een slecht binnenklimaat wordt veelal veroorzaakt door onvoldoende ventilatie. Wanneer je denkt dat je voldoende ventileert door af en toe een raam open te zetten heb je het goed mis. Een woning heeft voortdurende kwalitatieve ventilatie nodig om de luchtkwaliteit op peil te houden. De luchtkwaliteit kan dan ook verbeterd worden door het gebruik van speciale ventilatiesystemen. Ook het gebruik van luchtzuiverende planten kan van positieve invloed zijn.

luchtzuiverende planten

Goede temperatuur

Naast een goede luchtkwaliteit is het ook belangrijk dat er sprake is van ‘thermisch comfort’. Maar wat wordt hier precies mee bedoeld?

Wanneer we spreken over thermisch comfort denken we aan de temperatuur in huis. Voor optimaal wooncomfort is het belangrijk dat de temperatuur in de woning tussen de 19 en 22 graden Celsius ligt.

De juiste temperatuur in huis is van essentieel belang voor het wooncomfort. Bij temperaturen onder de 19 graden ervaren veel mensen kou en zullen ze in huis verblijven als minder prettig ervaren. Wanneer de temperaturen juist te hoog oplopen kan het lichaam in ruststand gaan. De hersenen raken oververhit en om af te koelen zullen ze jou zo min mogelijk tot actie over laten gaan. Daar komt dan ook het lusteloze gevoel vandaan tijdens de warmste zomerdagen. Door je huis op een constante en aangename temperatuur te houden, zal je merken dat het wooncomfort razendsnel toeneemt.

Geef een antwoord